Dessförinnan hade Cederholm anslutit sig till de svenska frivilliga som stred mot ryssarna under finska vinterkriget och deltog i slutet av 1930-talet också i spanska inbördeskriget, som frivillig på Francos sida.
Med k-pist på axeln
I Arjeplog var Cederholm engagerad i FBU (frivillig befälsutbildning) och hemvärnet. Han väckte uppmärksamhet när han i Arjeplog cyklade till affären, ibland med k-pisten hängande över axeln.
- Ingen tillfällighet att jag bosatte mig i Arjeplog. Redan 1946 var jag där första gången, påpekade Cederholm vid ett tillfälle.
Under åren i Arjeplog var han inte en person som förde en anonym tillvaro. Han hade bestämda offentliga åsikter om både det ena och det andra.
I egenskap av medlem i privatradioklubben Vega i Arjeplog var han med om att utbilda vägsamariter och fixade då polisradio åt vägsamariterna efter Silvervägen.
Stig Cederholm framträdde som en miljökämpe, gjorde PR för Arjeplog där han drog fram, och engagerade sig i debatten kring jakten.
Under Arjeplogsåren lyckades han väl dölja sitt kontroversiella förflutna, som frivillig i SS-uniform under hakkorset. Det var först under 1990-talet Cederholms förflutna kom till allmän kännedom.
Antisemit
Stig Cederholms namn har på nytt blivit aktuellt genom den nya Åsa-Nisse filmen "Åsa-Nisse - wälkom to Knohult", som den 11 februari hade premiär med idel kända svenska skådespelare i rollerna.
Åsa-Nisse dök första gången upp i tidningen Tidsfördrif 1946 och fångade läsarnas intresse genom tjuvjakt, tjuvfiske, klurighet och finurlighet och som lurade "länsman" och annan överhet.
Framgångarna dröjde inte länge. Cederholms historier gavs ut i bokform och blev sedan film med mångmiljonomsättning. Det träffades avtal om rättigheter att använda figurerna i bok- film och seriesammanhang. Trots att Cederholm skapade Åsa-Nisse fick han ingen större utdelning för rättigheterna.
- Jag har blivit lurad på allt. Tyvärr har jag varit för godtrogen och trott alla människor om gott, sade Cederholm i en PT- intervju i början av 1970-talet.
Stig Cederholm föddes i de småländska skogarna 1905.
I 30-årsåldern tog han värvning i Waffen-SS med uppgift att älska Adolf Hitler och hata judar. Det berättas att Cederholm i Ukraina deltog i hårda strider på nazisternas sida. Senare skickades Cederholm till det ockuperade Oslo för vidare tjänstgöring.
I slutet av 1950-talet engagerade han sig som medlem i Nysvenska rörelsen. Det medlemskapet tycks ha följt honom livet ut. När Cederholm avled 1980 i Växjö höll nämligen Per Engdahl, grundare av rörelsen, minnestalet vid begravningen.
Befläckat rykte
I en tysk tidning under kriget återfinns Cederholm iförd sin SS-mössa med den berömda dödskallesymbolen. Bildtexten lyder: "En germansk frivillig. Broder under hakkorset."
Det här berättar författaren Bosse Schön i sin, för ett antal år sedan utgivna bok "Svenskarna som stred för Hitler", med intressant innehåll.
Hos Säkerhetspolisen finns i en akt över Cederho1m ett brev till en tyskfödd kvinna i Sverige som han kallar "min älskade lilla fästmö". Hon var gift med en jude och Stig Cederholm krävde mer eller mindre att hon skulle skilja sig så att de båda kunde gifta sig i stället.
I brevet skriver han bland annat:
"Polen blir judestaten nu och där kan han låta sina korkskruvslockar växa och kaftan kan han också få ha - såvida inte S.S. gör rakborstar av skägget. Hit kom de från polska ghetton och fan vet varifrån. Slingrade sig in bland läkare, jurister och bankirer (...) Jag skulle titta ikull kräket om han vore här, det försäkrar jag dig. Jag har en SS glimt i ögat när någon tummar på det käraste jag har."
I kärleksbrevet smädar Cederholm kvinnans make med antisemitiska uttalanden.
Det uppges att älskarinnan, olycklig över hur situationen utvecklade sig, tog livet av sig.
Inspärrad flera gånger
Cederholm fick med tiden ett allt mer befläckat rykte. En tid befann han sig på brottets bana, bland annat som förskingrare. Blev sinnesundersökt och en tid inlagd vid olika mentalsjukhus. Slutligen tycks även tyskarna ha tröttnat på honom. Cederholm placerades en tid i koncentrationslägret Grini utanför Oslo för att sedan skickas tillbaka till Sverige, där han på nytt placerades i mentalsjukhus. Han började då skriva berättelserna om Åsa-Nisse och gav sig också ut på nya äventyr.
Utskriven från mentalsjukhus gifte sig Cederholm med författaren Dagny Alm, som han var gift med fram till 1953. 1955 gifte han om sig med författarinnan Birgit Th. Sparre. Stig Cederholms slösaktiga leverne slutade med skilsmässa 1957. Birgit Sparre var då tvungen att lämna herrgården Åsundsholm med stora ekonomiska problem.
I februari 1985, fem år efter Cederholms död, inleddes en rättslig process sedan det visat sig att boutredaren, en advokat, förskingrat dödsboet på cirka 140 000 kronor. Samme advokat hade något år tidigare lyckats få till stånd ett avtal som gav Cederholm royalites på drygt 200 000 kronor under ett antal år.
Sammanlagt skrev Stig Cederholm 48 böcker om Åsa-Nisse. 20 böcker filmades. Han skrev även ett antal böcker om djur och natur.