Arjeplogs nationalrätt serveras varannan onsdag
Det finns matställen och så finns det matställen och så finns det Frasses i Arjeplog. Att ett matställe som Frasses serverar dagens rätt är väl inget konstigt. Men varannan onsdag under vintern serveras Arjeplogsbornas nationalrätt, blodpalt och kokt renkött.
Björg Karlman börjar tidigt på morgonen med att koka renköttet. Sedan kokas palten i buljongen.
Foto: bertil sundkvist
Björg Karlman har drivit Frasses sedan år 2000, då stället byggdes om från bensinstation till restaurang. Hon berättar om hur blodpalten kom med på menyn.
Ingen guldgruva
Det hela började när samekvinnan Doris Omma jobbade på restaurangen.
- Vi gjorde ett försök med blodpalt och renkött, och på den vägen är det.
- Det är ju väldigt många Arjeplogsbor som äter blodpalt, men det finns också några resemontörer från kusten som brukar förlägga sina resor till Arjeplog just den dag då vi serverar blodpalt. Även om Frasses har många kunder då blodpalt står på menyn menar Björg Karlman att rätten inte är någon guldgruva. Inte med dagens priser på renkött.
- Vi ser det mer som en service. Folk vill ha blodpalt och renkött.
Kunderna strömmar till och kantinerna töms och fylls på, töms och fylls på. Kön kan ibland bli lång, men det är som när barnen väntar på godis, man vänder inte om. Man köar. Palten och renköttet kommer. Så småningom blir också något bord ledigt.
- Det är för djävla gott, en av mina favoriträtter, säger Fredrik Jonsson och tillägger,
- Blodpalten varannan onsdag vill jag inte missa. Jan och Anders Westerlund sitter vid samma bord. De håller också koll på när det vankas blodpalt.
- Jag är ingen fanatiker, men det är gott, säger Anders.
Entreprenören Magnus Widman är också trogen gäst.
- Är jag i Arjeplog då det är blodpalt, ja då äter jag. Ungefär på samma sätt resonerar entreprenören Per-Erik Holmberg.
- Gillar man blodmat är det här smaskens. Jag ger rätten högsta betyg.
Björg Karlman berättar att biltestare brukar titta i grytorna och fundera.
- Jag säger, ni får smaka innan ni bestämmer er.
FAKTA Björgs blodpalt
Hälften renblod och hälften vatten och så salt. Lagomt med mjöl men inga ägg och inget annat. Koka i renbuljong.
Renköttet: Rensida, sågad som revbensspjäll. Koka i en timme.
Tillbehör: Smör och lingonsylt.
Dryck: Mjölk.
Renköttet: Rensida, sågad som revbensspjäll. Koka i en timme.
Tillbehör: Smör och lingonsylt.
Dryck: Mjölk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!