Det fanns en röd tråd. Vi måste tro på oss själva, på vår egen kraft att klara av saker. Therese Lestanders berättelse om hur hon växte upp i en dysfunktionell familj lämnade ingen oberörd. Hon började med att berätta att hon var född i Boden, kom från Piteå, var uppvuxen i Norrköping men hade sitt hjärta i Arjeplog. Hon ville bo hos pappa men blev kvar hos mamma efter en vårdnadstvist. Hon blev ett stökigt barn, en riktig skitunge, som hon själv uttryckte det. Men hon lyckades vända sitt negativa beteende och gick ut högstadiet med jättebra betyg.
– Det var mitt driv, jag skulle visa alla som inte trodde på mig att jag kunde, sa hon.
Flyttade
När hon var 17 år tog hon ett eget beslut och flyttade till sin pappa. För första gången fick hon en familj som trodde på henne och stöttade henne. Och hon minns sin farmors visdoms ord. ”Mår du inte mår bra själv kan du inte få andra att må bra.”
Själv förmedlade hon också en del visdomsord som hon lever efter. Lyssna på experter, man måste inte kunna allt. Var inte rädd att erkänna att du inte kan. Förlåta, det gäller inte bara andra det är lika viktigt att förlåta sig själv. Alla människor har en historia, även ”surtanten” som man kan reta sig på ibland.
Rörigt
Helena Sterner berättade och visade bilder om sina resor i livet. Hennes uppväxt på Östermalm i Stockholm, var inte hellre någon idyll. Hon hade en mamma som inte mådde så bra, detta kom att prägla hennes liv som blev ganska rörigt med ständiga flyttar. 40 gånger har hon flyttat under sitt liv.
Utbildningarna har varit nästa lika många, hon är bland annat utbildat till landskapsarkitekt, viltmästare, guide och reseledare. Hon har jobbat på djursjukhus och som tillsynsman på olika fyrplatser, bland annat Hoborg fyr på södra Gotland, allt för att få in pengar för sina studier. När hon var 33 år började hon studera till läkare. Det var som läkare hon kom till Arjeplog, innan dess hade hon jobbat på Grönland under mycket primitiva förhållanden. Bland en befolkning som var präglad av missbruk, arbetslöshet och fattigdom.
Peppa och stötta
Sist ut var Eva Granström från kvinnojouren Hera i Arvidsjaur. Hon berättade om deras verksamhet. Och om vikten att våga hjälpa, att vara uppmärksam och våga ställa frågan.
– Man ska ställa raka frågor, det gäller att peppa och stötta men inte fördöma. Skammen och skulden finns alltid hos kvinnan, sa hon.
Eva Granström pratade också om vikten att göra en polisanmälan vid misshandel.
– Även mannen behöver hjälp och går det till en polisanmälan så får han hjälp, sa hon.
Eva Granström visade skrämmande statistiska siffror, bara i Norrbotten misshandlas åtta kvinnor varje dag och oftast finns det barn inblandade.
– Vi har alla ett ansvar, att bry oss om, det kan rädda en kvinnas liv, sa Eva Granström.