Norrsken i Arjeplog året om

Snart har Arjeplog norrsken året runt. Med naturfenomenet som förebild har Yvonne Marklund och Sara Öjbrant skapat sig egna arbetstillfällen på orten. Ett hantverk med anor 7 000 år tillbaks i tiden.

Idéer finns det gott om på glashyttan. Skitkul(a) med udda design!

Idéer finns det gott om på glashyttan. Skitkul(a) med udda design!

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG 2010-07-27 06:00
Man möts av en speciell doft när man kliver in i glashyttan på Smedjegatan. Det är sand, det är kemikalier, men ingen otrevligt doft. Som centrum av verksamheten fordrar ugnen sin uppmärksamhet och det är där allt börjar. Från ett gap som håller över 1 000 grader hämtar man det flytande glaset, och sen börjar ett arbete som kräver sin utbildning och skicklighet.
- Antingen kan man eller så kan man inte, berättar Sara Öjbrant.
Det är i dag fem år sedan hon avslutade sin utbildning som glasblåsare. Takterna sitter i, om än det känns lite ringrostigt.
- Det är lite knäckande när man vet vad man klarat av tidigare. Men det är också kul att se sin egen utveckling.
Det råder ingen brist på idéer på Norrskensglas i Arjeplog. I sortimentet finner man älgar, ripor, fat, kannor och mycket mer. Och allt i glas förstås. Tanken bakom många av pjäserna är vad som är typiskt för Norrland och kan tänkas vara exotisk och attraktivt för såväl turister som ortsbor.
- Vi vill att vår glashytta ska bli något som Arjeplogsborna kan vara stolta över. Hit ska man vilja komma och visa sina vänner och bekanta, säger Yvonne Marklund.
I framtiden funderar man på att ha guidade visningar av verksamheten, men det får bli dansen.
- Vi tar en sak i taget. Bättre att göra det noggrant från början än att slarva och bli missnöjd, menar Sara Öjbrant.
Tre år har det tagit att starta verksamheten. Omständigheter kring val av placering av verksamheten har förskjutit processen. Först var det meningen att husera i lokalerna på torget, men det hela slutade med ett utbygge av huset på Smedjegatan.
Med facit i hand är de glada för att det blev som det blev.
- Vi har fått precis som vi vill ha det och det kunde inte ha blivit bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om