Loppmarknad för Världens Barn
Barnen kommer alltid i första hand. Men inte bara de egna barnen, utan hela Världens Barn. Eva Karlberg är outtröttlig i sitt engagemang. - Framför allt tycker jag att det är roligt att arbeta med barn, men det handlar också om att vilja göra något för andra, säger hon.
Planerna på Nellys Café vid torget drar ut på tiden. I avvaktan på att turistbyrålokalen ska rivas har Eva Karlberg och Umbagruppen öppnat loppmarknad. Intäkterna går oavkortat till välgörenhet.
Foto:
Men hennes engagemang för barn startade ännu tidigare ...
- Jo, jag började faktiskt redan som tolvåring, konstaterar hon. Då startade jag och en kompis söndagskola för barn i Lycksele. Och sedan dess har det rullat på.
"Träffen"
En del av församlingens barn- och ungdomsverksamhet är "Träffen". Ett arrangemang på tisdagskvällar, som riktar sig mot i första hand barn mellan 4 och 9 år. Det finns ungdomsledare i församlingen, men Eva är fortfarande med och hjälper till.
- Nu är jag så gammal att flera av de barn som kommer dit har föräldrar som också gått på Träffen, så de känns nästan som mina barnbarn, säger Eva och skrattar.
Även engagemanget för Blåklockans förskola finns kvar, trots att det är länge sedan Evas egna barn hade plats där. (Yngsta dottern är 17 år.)
Fronfigur
Sedan 10-12 år tillbaka har Eva Karlberg varit Arjeplogs frontfigur i insamlingsarbetet för Världens Barn. Pengar har samlats in med hjälp av bland annat sparbössor, musikarrangemang och personliga förfrågningar hos företag i Arjeplog.
- Det är inte svårt att tigga pengar, alla vet vad jag vill när jag ringer, berättar hon.
Strax före jul fick Eva en idé om att använda gamla turistbyrån för secondhand-försäljning till förmån för Världens Barn. Kommunen sa ja, i avvaktan på rivning.
- Sedan blev jag kontaktad av Umbagruppen, som ville ha ett samarbete, och det känns både bra och roligt, säger Eva Karlberg. Vi har öppet vår loppis fredagar och lördagar, och har bestämt oss för att dela intäkterna rakt av mellan Umbagruppen och Världens Barn.
Välbesökt loppis
Loppmarknaden har varit välbesökt, och Eva hoppas att folk inte bara ska komma dit för att köpa saker.
- Nej, jag hoppas att folk kommer för att skänka saker också. Det behövs. Vi tar emot det mesta, utom kläder.
Förra året hamnade Arjeplog på en imponerande åttonde plats på listan över de kommuner som samlat in mest pengar, räknat per invånare. Sorsele kommun toppade listan för femte året i rad, och på andra plats kom Öckerö. Eva Karlberg har inga förhoppningar om att kunna konkurrera med dem om topplaceringarna.
- Men en tredje plats borde vi kunna ta, säger hon. Det siktar jag på. Jag tror att vi har råd att hjälpa Världens Barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!