Frimärksentusiaster på sin årliga träff

En och en anlände de och ställde fram sina bord. Samlarna. De började duka upp ämnet för helgen - frimärken av alla de slag, som skulle diskuteras, bytas, köpas och säljas.

Ulf Norrby grundade Arjeplogs frimärksklubb och Stig Lundström är numera samordnare för den årliga träffen.

Ulf Norrby grundade Arjeplogs frimärksklubb och Stig Lundström är numera samordnare för den årliga träffen.

Foto: JENNY KARLSÉN

ARJEPLOG 2010-05-10 06:00
I helgen var det dags för Arjeplogs frimärksklubbs årliga träff. Samlare från både Norge och Sverige slöt upp på Hotell Lyktan, för att byta, köpa och sälja frimärken - och för att umgås förstås. På plats fanns frimärksklubbens grundare, Ulf Norrby.
- Jag startade klubben omkring 1995, så den har femton år på nacken, säger Ulf, som flyttade från Arjeplog till Sjöbotten för tolv år sedan.
Spindeln i nätet
Stig Lundström är spindeln i nätet för träffen och har samlat frimärken sedan han gick i skolan. Han förklarar att man kan samla frimärken på olika sätt, till exempel ett speciellt motiv, märken från ett speciellt land, stämplade eller ostämplade märken och så vidare.
- Under skoltiden samlade jag frimärken från hela världen. På så sätt lärde jag mig också geografi. Numera samlar jag stämplade svenska frimärken. Fram till 1999-12-31, för sedan kom de hemska maskinstämplarna, tillägger Stig med ett skratt.
Auktion
Intresset för frimärken tror Stig att han kan ha fått från sin farfar, som var lantbrevbärare.
Trots lördagens auktion, där samlarna fick bjuda på allt från ett enskilt frimärke till ett helt album, påpekar Stig att ingen är med på den här träffen för att tjäna pengar. Ja, utom möjligen Inge Rönnbäck från Byske då. Men han gör det inte för sin egen del.
- Jag säljer frimärken både i Sverige och över världen. Pengarna går oavkortat till Eritrea. Där har jag kontakt med en utvecklingskommitté, som bestämmer vad pengarna ska gå till. Till exempel mattillskott och bevattningsprojekt. Nu närmast ska de bygga en skolträdgård, där lågstadieelever ska få lära sig att odla grönsaker, berättar Inge engagerat.
På sju år har han sammanlagt fått ihop omkring 600 000 kronor på sin försäljning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om