Platsen för föredraget var logen på Mellanströms festplats. Carl-Oskar Lundström förklarade att Mellanström var något av ett nav i Arjeplog.
- En massa leder gick ju här förbi, både sommar och vinter. Mellanström, som hette Vaxholm tidigare, låg som vid en slags E4.
"Som en släktträff"
- Startskottet för Arjeplog var när man hittade silver i Nasafjäll, förklarade Carl-Oskar Lundström.
Han fortsatte att berätta om de första människorna som bosatte sig på platser runt sjön Uddjaur och han drog slutsatsen att de flesta som fanns på Mellanströms festplats den här kvällen på något sätt var släkt med varandra.
- Det här är som en släktträff, menade han.
Carl-Oskar Lundström har hittat åtskilligt stoff genom att plöja igenom domböcker. Det gör att han har bra koll på släkten som haft något otalt med rättvisan.
Inte sällan handlar det om brott som begåtts under rusets påverkan.
Kungasläkten
Han har också planer på att skriva en bok om släkten i Arjeplog under perioden 1640-1900.
- Men materialet sväller hela tiden, säger han.
Intresset för släktforskning började när han studerade kungasläkten. En kompis funderade varför Carl-Oskar inte studerade sin egen släkt istället.
På led
- Sen sa farsan något om att vi var släkt med en rysk soldat. Och på den vägen är det. Men vi härstammar inte från ryssen, men han finns där.
När föredraget är över ställer sig åhörarna på led för att ställa frågor. Först ut är Stefan Oscarsen som vill veta något om sin morfar.
Hela föredraget dövtolkades.