100 år av konst på 90 minuter

Det går att avhandla 100 års historia på en och en halv timme. Särskilt om det rör Norrbottens konsthistoria och det är bildkonstnären Bertil Sundstedt som är ciceron.

Bildkonstnärern Bertil Sundstedt berättade om Norrbottens konsthistoria och visade prover från den tidiga konsten, bland annat Otto Hesselboms "Köpmangatan mot stadsparken, dagen efter den stora stadsbranden den 11 juni 1887".

Bildkonstnärern Bertil Sundstedt berättade om Norrbottens konsthistoria och visade prover från den tidiga konsten, bland annat Otto Hesselboms "Köpmangatan mot stadsparken, dagen efter den stora stadsbranden den 11 juni 1887".

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG 2012-04-26 06:00

Ett tiotal personer hade sökt sig till Silvermuseets hörsal på tisdagskvällen för att få sig en dos konsthistoria levererad av konstnärssjälen Bertil Sundstedt.

Själv är han förutom konstnär även lärare, skribent och producent av utställningar. Han har ett starkt engagemang i Konstmuseet i Norr, ett museum utan lokal men med rik verksamhet.

Inget museum
- Hjalmar Lundbom i Kiruna anslog pengar till ett konstmuseum, men det blev inget. Men vi har i alla fall verksamhet, sa Sundstedt.

Den egna konsthistorien i Norrbotten är inte just mer än 100 år gammal och en av de första var Kristina Förstén (1857-1945) från Överkalix. Hon var djupt religiös och kallades för den vandrande bagerskan. Hon försörjde sig nämligen delvis med att sälja bröd.

Hällristningar
Förstén ansågs aningen besynnerlig men faktum är att hon räknas som en av Sveriges främsta äktnaiva konstnärer och när det franska konstförlaget Hazan gjorde en översikt avseende äktnaiv konst fick hon representera Sverige.

Det har hittats målningar på hällar i Jokkmokk som är 4000 år gamla men annars beskrivs konsten i Norrbotten ha kommit med vetenskapsmän, missionärer och militärer. Albertus Pictors utsmyckning av Nederluleå kyrka från 1500-talet och Olaus Magnus träsnitt från samma tid är sådana exempel.

Bertil Sundstedt berättar om olika konstnärer som kommit till Norrbotten och satt avtryck. En sådan var Johan Fredrik Höckert som 1857 målade "Brudfärd på Hornavan".

- De inhemska konstnärerna hamnade ofta i Stockholm men ställde gärna ut i hembygden.

Nils Nilsson Skum blev konstnär på heltid när hans renhjord svalt ihjäl, Alvar Jansson var järnvägare som blev konstprofessor och Frits Sjöström gjorde sig känd även som musikant. Han gav ut 13 lp-skivor och reste runt och sjöng.

Många konstnärer
Bertil Sundstedt fortsatte med att berätta om konstgrupperna i Norrbotten, Kiunakonstnärerna, Bodenskolan, Jokkmokkgruppen och Tuoddargruppen i malmfälten.

Han nämnde också några lokala namn, Pelle Granberg, Per-Fredrik Glommé, Olle Martinsson, Einar Wallquist samt Arjeplogsfödda Dan Lestander och Gudrun Westerlund.

- Att räkna upp alla låter sig inte göras på en kväll. Så många konstnärer finns det och så många har vi haft i Norrbotten, konstaterade Sundstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om