Efter drygt fyra månaders slit med ständig övertid och extra arbetspass hade Sara Persson den ekonomi hon behövde för att byta ut kalla Sverige mot varmare breddgrader. 23-åringen från Älvsbyn startade sin livsförändrande Thailandsresa i februari. Sex månader senare är hon nu tillbaka i Älvsbyn.
–·Jag har lärt mig jättemycket. Resan har verkligen fått mig att uppskatta de självklara sakerna, till exempel en varm dusch och kranvatten, säger hon.
Efter en semester i Thailand kände Sara Persson att hon ville tillbaka samtidigt som hon ville göra skillnad.
Barnhem i Phuket
Via ett internetforum tog hon kontakt med Susanne Janson, som tillsammans med sambon Hans Forssell driver barnhemmet Happy Child i Phuket.
–·Sussi förlorade sina döttrar i Tsunamin. Efter sökandet stannade hon och Hans kvar som volontärer på barnhemmet. Sedan blev de driftansvariga, förklarar Sara, som efter grönt ljus från Susanne Janson, bestämde sig för att åka ensam till Thailand.
–·Jag kände att jag ville göra det själv för att inte gömma mig bakom någon annan. Jag lärde mig mycket om mig själv och lärde känna väldigt många nya människor. Dessutom visste jag att det fanns svenskar på barnhemmet, så på det sättet var jag aldrig orolig, säger hon.
Efter två månaders backpackande runt Thailands alla öar åkte Sara till Muang Mai i Phuket, där barnhemmet ligger, för att påbörja sitt eget volontärarbete. I dag bor det 18 barn på barnhemmet, men inga tsunamidrabbade finns kvar. De flesta kommer från fattiga delar av nordöstra Thailand. Som volontärer spelade Sara och de andra en stor roll i barnens liv.
–·Vi väckte barnen och gjorde alla morgonrutiner. Sedan undervisade vi engelska i tre olika skolor, och när barnen kom hem var det middag, läxor och lek innan det var sängdags.
Arbetet har fått henne att se på den thailändska kulturen med andra ögon.
”Mer avslappnade”
–·Som turist tror man att de flesta thailändare är fattiga. Bara för att de bor i ett hus som ser ut att rasa när som helst och går i smutsiga kläder, men så är det inte. Det kan för det stå en fin bil på uppfarten och en platt-tv i skjulet, säger Sara.
Hon menar att den thailändska mentaliteten till de materiella skiljer sig markant jämfört med den svenska.
–·De bryr sig inte så mycket om hur det ser ut och ofta bor de många för att de vill, inte för att de måste. De är mer avslappnade, säger hon.
Fler resor
Om det blir några fler volontärresor återstår att se.
–·Det krävs ju att det är rätt omständigheter. Nu hade jag väldigt tur att jag har en bra chef i Västerås som gav mig tjänstledigt i sex månader, säger Sara Persson.
Men får hon drömma blir det fler.
–·Jag vill till Centralamerika, Afrika och Indien. Sedan har jag ju 18 barn i Thailand som jag måste besöka.
Volontärarbetet förändrade Saras liv
ex månader i Thailand har gett utflyttade Älvsbybon Sara Persson, 23 år, perspektiv på livet. Volontärarbetet har fått henne att inse vad som är viktigt i livet.–·De materiella har fått en helt annan betydelse, säger hon.
Efter sex månader i Thailand är Sara Persson nu hemma i Älvsbyn hos sin mamma innan det är dags att återgå till sin tjänst som personlig assistent i Västerås.
Foto: Christoffer Markström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!