Ungt älvsbypar matchar varandra i militärgrönt

GEMENSAMT. Först blev Ann Storm, 20 år, övertalad av Älvsbylottornas eldsjäl Gunnel Nilsson att gå med i lottakåren. Ett halvår senare gjorde sambon Kristoffer Johansson, 23 år, slag i saken och anmälde sig till Piteås insatspluton inom hemvärnet. Snart bär det iväg på gemensam övning för det unga Älvsbyparet.

Älvsbyn2006-07-08 00:00
De matchar varandra bra, Ann Storm och Kristoffer Johansson, när de kommer gående i sina militärgröna munderingar från lottorna respektive hemvärnet.

- Det här med att alla ska ha likadana kläder och att man inte får sticka ut som individ har jag lite svårt med, bekänner Ann Storm, som gick med i Älvsby lottakår förra sommaren.

- Klädseln är ett tecken på att man jobbar som en grupp, det skulle inte fungera om alla hade olika kläder, förklarar Kristoffer Johansson, som efter 15 månaders värnplikt i Boden som vagnchef på ett Stridsfordon 90, har betydligt större erfarenhet än sin sambo av att bära uniform och anpassa sig efter det militära regelverket.

Intervju och inspektion

Efter muck 2004 funderade Kristoffer Johansson på att gå med i hemvärnet, men av olika anledningar blev det inte av.

- Att jag tvekade berodde bland annat på att jag var skeptisk till att behöva ha vapen hemma. När Ann gick med i lottakåren väcktes planerna på nytt. Strax före årsskiftet skickade jag in en ansökan till Piteås insatspluton, berättar han.

- Efter någon vecka hörde gruppchefen av sig och sedan de genomfört en intervju och inspekterat vår lägenhet blev jag antagen.

Inspekterat lägenheten?

- Ja, för att det krävs ett visst antal rum och en viss bostadsyta för att man ska få förvara ett vapen i bostaden. Alternativet är att ha vapnen inlåsta på en kasern, förklarar Kristoffer.

Strikta vapenregler

Efter det tragiska skottdramat i Täby nyligen där en hemvärnsman missbrukade den utlämnade AK4:an, ifrågasätter många vitsen med att hemvärnet låter enskilda medlemmar förvara vapen hemma.

- Fördelen är att man slipper krånglet med stora vapentransporter vid endagsövningar. Enligt hemvärnets regler ska vapen som förvaras hemma vara delade och gömda på olika ställen, säger Kristoffer Johansson.

- Dessutom måste du använda ett stötkänsligt patronlägeslås, som utlöser sig och totalförstör vapnet vid minsta försök att slå ut låset. Följer du bestämmelserna är det med andra ord omöjligt för obehöriga att stjäla vapnet och använda det.

Veckolångt "smakprov"

Ann Storm har gått lottaförbundets grundutbildning, men inte valt inriktning inom lottaverksamheten ännu. Man kan exempelvis bli flyg- eller marinlotta, men man kan också välja armen med hemvärnet.

- Det lutar åt det sistnämnda för min del, jag funderar på kock, säger hon, märkbart nöjd med att ha klarat av den tuffa TFU-G:n (truppförbandutbildning grundkurs), ett veckolångt "smakprov" på vad som krävs för att göra lumpen.

- Pappa var skeptisk till att jag skulle klara det, men vill man så kan man, säger Ann Storm övertygat och lovordar samtidigt det fina kamratskapet inom lottorna.

- Det är jättekul att vara lotta, man får så många nya kompisar! Den som tror att det bara är äldre som är med i lottorna har helt fel, säger Ann Storm.

Kristoffer Johansson har samma uppfattning om hemvärnet.

- Och stämningen är mer kamratlig än i lumpen. I Älvsbygruppen inom Piteås insatspluton är jag faktiskt äldst bland åtta grabbar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om