Schackklubben hoppas locka yngre spelare

Schackklubbens eldsjäl Egon Bohlin lämnar över nästa drag till Anders Jonsson. Den nya ordföranden har redan fört ut föreningen på Facebook och förhoppningen är att hitta yngre spelare.

Egon Bohlin är vald till hedersordförande i Älvsby schackklubb. Anders Jonsson tar över ordförandeposten.

Egon Bohlin är vald till hedersordförande i Älvsby schackklubb. Anders Jonsson tar över ordförandeposten.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-12-01 06:00

Älvsby schackklubb bildades redan på 1930-talet men när Ica-handlaren Egon Bohlin flyttade till byn 1973 var klubben i det närmaste utdöd.

- Jag blev ordförande 1975 och intresset blev jättestort. I början var vi så många att vi kunde bilda ett schacklag och tävla, säger han.

Sedan 1980-talet har verksamheten levt ett mer stilla liv. Varje torsdagskväll samlas gänget på Älvsby folkhögskola för en match. Tonen är lågmäld men skämtsam och med egen nyckel märker ingen när de kommer och går.

- Vi får låna lokalen gratis om vi sköter oss, säger Egon Bohlin, 85 år.

Schack matt
För Hanaa Hayder, 50, var det ett glädjeämne att hitta gänget. Som liten flicka i Irak spelade hon schack varje dag men sedan rann intresset ut i sanden.

Idag har schackräven Stig Lundgren, 84, inte en chans när Hanaa Hayder flyttar fram sina positioner på brädet. Drottningen glider fram och fäller både bönder, löpare och hästar.

- Hon är duktig, säger han.

- Jag vill bara vinna, säger hon.

Ny hedersordförande
Förra veckan fick Älvsby schackklubb en ny styrelse och Egon Bohlin lämnade över ordförandeklubban till Anders Jonsson, 61.

- Med ålderns rätt. Nu skulle jag önska att fler yngre kom hit och tog över. Sedan vet vi att det finns många äldre i stugorna som kan och vill spela, säger Egon Bohlin som har blivit vald till hedersordförande.

Anders Jonsson har tagit klubben ut på Facebook och funderar på att åka ut i skolorna och införa schackspel på elevens val igen.

- Vi vill få fler yngre spelare att komma, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om