Så fick Älvsby socken en pensionärsförening

Sju pensionärer mötte upp 1947 när eldsjälen C.V. Hansson från Tvärån kallade till ett första möte för att diskutera möjligheten att bilda en lokal folkpensionärsförening i Älvsbyn.30 år senare hade antalet medlemmar i Älvsby Pensionärsförening ökat till 425 personer.

ÄLVSBYN2008-10-27 06:00
Den 25 november 1947 samlades några pensionärer i det sedermera nedbrunna tingshuset i Älvsbyn för att diskutera bildandet av en pensionärsförening med anslutning till Folkpensionärernas Riksorganisation. Initiativet kom från Älvsby Fackliga Centralorganisation, som kallade till mötet via en annons i Piteå-Tidningen.
Förste ordförande
Syftet med att starta en lokal förening var många: Dels ville man skapa ett forum för gemenskap, glädje och trivsel för de äldre, men också ett forum där man kollektivt kunde framföra och klarlägga sina behov för de styrande i samhället. Dessutom ville man organisera en bas för varierande aktiviteter bland pensionärerna, till exempel friskvård, studiecirklar och utflykter till intressanta resmål.
Enligt en historisk tillbakablick, som togs fram i samband med att Älvsby Pensionärsförening firade 30-årsjubileum i oktober 1978, ska äran för att föreningen bildades i första hand tillskrivas en viss C.V. Hansson, som också blev föreningens förste ordförande. Mötena hölls till att börja med i gamla Bagar-Nilssons kafé.
För att få inblick i verksamheten på distrikts- och riksplanet kallades olika föredragshållare till Älvsbyn, bland andra en Paulsson från Malmberget och en Frank från Skellefteå.
Beslutet att föreningen inte bara skulle verka i centralorten utan i hela Älvsby socken fick till följd att antalet anslutna medlemmar 1948 utökades från cirka 60 till drygt 85 personer. Medlemsavgiften uppgick till två kronor per år.
Hade andaktsstunder
Intressant att notera är att föreningens aktiva styrelse redan från början ägnade mycket tid åt god medlemsvård, gjorde hembesök och uppvaktade på bemärkelsedagar, något som nya styrelser genom årens lopp tagit över och fortsatt prioritera högt i verksamheten.
Intressant är också att det av historiken framgår att pensionärsföreningens möten oftast innehöll en kort andaktsstund, som citat: "känslomässigt och berikande inslag", förmedlad av medverkande pastorer eller präster.
Pensionärsfrågor
Älvsby Pensionärsföre-ning hade inte många år på nacken när den för första gången ställde upp som värd för en distriktskonferens på Forum. Konferensarbetet dominerades starkt av pensionärernas sociala och ekonomiska förhållanden, levnadsstandard, boendeförhållanden och annat som tillhör de äldres vardag. På önskelistan fanns högre pensioner, bättre bostäder, förbättrad social service med mera.
Av 1952 års verksamhetsberättelse framgår att styrelsen kände stor tillfredställelse över löftet om en höjning av pensionerna med 25 procent, samt att man försäkrat sig om att få fortsatta "dyrtidstillägg".
Höjd medlemsavgift
I 30-årshistoriken kan man läsa hur föreningen, som i dag heter PRO Älvsbyn, kom i gång med studiecirklar, pensionärsresor och andra aktiviteter.
1978 hade Einar Norén nyligen tagit över ordförandeposten efter John Lundin. Medlemsantalet uppgick till 425 personer. Medlemsavgiften hade höjts till 25 kronor, att jämföras med de 180 kronor som ett medlemskap kostar i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om