PRO Älvsbyn firar 60-årsjubileum

En levnadsglad och aktiv 60-åring, som aldrig haft en tanke på att gå i pension.Så kan man beskriva PRO Älvsbyn, som firar bildandet av lokalföreningen 1948 med en jubileumsfest på Forum den 25 oktober.

Intresset för Qui Gong har ökat markant inom PRO Älvsbyn. Det är knappt att föreningslokalen på Älvåsgatan räcker till. Airi Ingerskog leder gruppen.

Intresset för Qui Gong har ökat markant inom PRO Älvsbyn. Det är knappt att föreningslokalen på Älvåsgatan räcker till. Airi Ingerskog leder gruppen.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-10-27 06:00
Pensionärernas Riksorganisation i Älvsbyn har i dagsläget 534 medlemmar.
- Förhoppningsvis kommer vi att få in fler 40-talister i föreningen framöver. Det gäller bara att övertyga dem om att man inte behöver vara gammal och skröplig för att ha glädje av den här gemenskapen, säger Grethel Olsson, som själv gick med i PRO Älvsbyn vid 58 års ålder.
- Jag hakade på min man Jan-Ove då han gick med som avtalspensionär hösten 2002. Reglerna säger att det räcker med att en av två makar är pensionär för att den andre ska kunna bli medlem, förklarar hon, nyligen hemkommen från PRO-kongressen i Stockholm där hon deltagit som ombud för Älvsbyns, Arvidsjaurs och Arjeplogs valkrets.
- Där blev Älvsbybon Lars Hedberg, nuvarande ordförande för PRO Norrbotten, invald som ordinarie ledamot och andre vice ordförande i PRO:s Riksorganisation. Jag blev vald som förste ersättare för honom, berättar Grethel Olsson.
Lyckad protest
Gottner Eriksson är ordförande i PRO Älvsbyn sedan 2001.
- Vi jobbar aktivt med att ta tillvara de äldres intressen i samhället på olika sätt. Bästa plattformen har vi genom KHPR, Kommunala Handikapp- och Pensionärsrådet, där vi har möjlighet att påverka allt som rör oss i rätt riktning, säger han och tillägger:
- Ett exempel på att PRO har mycket att säga till om i Älvsbyn är mathållningen på seniorboendet Fluxen. Där tänkte politiken stänga både kök och restaurang och börja köpa matportioner från Sunderbyn, men vi protesterade och lyckades avvärja försämringen.
Många aktiviteter
Barbro Johansson är före-ningens studieorganisatör. Med stolthet berättar hon att PRO Älvsbyn erbjuder medlemsaktiviteter alla vardagar:
- Måndagar har vi Qui Gong med Airi Ingerskog som ledare. Tisdagar leder jag själv handarbetsgruppen, onsdagar träffas deltagarna i samhällsgruppen, en studiecirkel som Gustav Eriksson leder tillsammans med bland andra 89-årige PRO-veteranen Paul Johansson, berättar Barbro Johansson och fortsätter:
- Torsdagar har vi datakurs under ledning av Gösta Andersson. På eftermiddagen samlas PRO:s sånggrupp med Sven-Erik Wikström som ledare och duon Sixten Nilsson och Ulf Edin som ackompanjatörer. Fredagar turas vi och Korpen om att ha motionsdans på Forum.
Inför det förestående 60-årsjubiléet med middag, underhållning och dans på Forum jobbar festkommittén för fullt med att färdigställa programmet.
- Som vanligt kommer vi att ha lotterier med fantastiskt fina vinster som handarbetsgruppen stickat, sytt och vävt, berättar kassören Jan-Ove Olsson, som hoppas på god uppslutning av såväl Älvsbymedlemmar som inbjudna gäster från PRO-distriktet och föreningarna i grannkommunerna.
Så fick Älvsby socken en pensionärsförening

Sju pensionärer mötte upp 1947 när eldsjälen C.V. Hansson från Tvärån kallade till ett första möte för att diskutera möjligheten att bilda en lokal folkpensionärsförening i Älvsbyn.30 år senare hade antalet medlemmar i Älvsby Pensionärsförening ökat till 425 personer.

Annons i PT

Den 25 november 1947 samlades några pensionärer i det sedermera nedbrunna tingshuset i Älvsbyn för att diskutera bildandet av en pensionärsförening med anslutning till Folkpensionärernas Riksorganisation. Initiativet kom från Älvsby Fackliga Centralorganisation, som kallade till mötet via en annons i Piteå-Tidningen.
Förste ordförande
Syftet med att starta en lokal förening var många: Dels ville man skapa ett forum för gemenskap, glädje och trivsel för de äldre, men också ett forum där man kollektivt kunde framföra och klarlägga sina behov för de styrande i samhället. Dessutom ville man organisera en bas för varierande aktiviteter bland pensionärerna, till exempel friskvård, studiecirklar och utflykter till intressanta resmål.
Enligt en historisk tillbakablick, som togs fram i samband med att Älvsby Pensionärsförening firade 30-årsjubileum i oktober 1978, ska äran för att föreningen bildades i första hand tillskrivas en viss C.V. Hansson, som också blev föreningens förste ordförande. Mötena hölls till att börja med i gamla Bagar-Nilssons kafé.
För att få inblick i verksamheten på distrikts- och riksplanet kallades olika föredragshållare till Älvsbyn, bland andra en Paulsson från Malmberget och en Frank från Skellefteå.
Beslutet att föreningen inte bara skulle verka i centralorten utan i hela Älvsby socken fick till följd att antalet anslutna medlemmar 1948 utökades från cirka 60 till drygt 85 personer. Medlemsavgiften uppgick till två kronor per år.
Hade andaktsstunder
Intressant att notera är att föreningens aktiva styrelse redan från början ägnade mycket tid åt god medlemsvård, gjorde hembesök och uppvaktade på bemärkelsedagar, något som nya styrelser genom årens lopp tagit över och fortsatt prioritera högt i verksamheten.
Intressant är också att det av historiken framgår att pensionärsföreningens möten oftast innehöll en kort andaktsstund, som citat: "känslomässigt och berikande inslag", förmedlad av medverkande pastorer eller präster.
Pensionärsfrågor
Älvsby Pensionärsföre-ning hade inte många år på nacken när den för första gången ställde upp som värd för en distriktskonferens på Forum. Konferensarbetet dominerades starkt av pensionärernas sociala och ekonomiska förhållanden, levnadsstandard, boendeförhållanden och annat som tillhör de äldres vardag. På önskelistan fanns högre pensioner, bättre bostäder, förbättrad social service med mera.
Av 1952 års verksamhetsberättelse framgår att styrelsen kände stor tillfredställelse över löftet om en höjning av pensionerna med 25 procent, samt att man försäkrat sig om att få fortsatta "dyrtidstillägg".
Höjd medlemsavgift
I 30-årshistoriken kan man läsa hur föreningen, som i dag heter PRO Älvsbyn, kom i gång med studiecirklar, pensionärsresor och andra aktiviteter.
1978 hade Einar Norén nyligen tagit över ordförandeposten efter John Lundin. Medlemsantalet uppgick till 425 personer. Medlemsavgiften hade höjts till 25 kronor, att jämföras med de 180 kronor som ett medlemskap kostar i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om