Enligt Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, är den vitryggiga hackspetten akut utrotningshotad. På SNF:s webbsida "Djur & Natur" konstaterades det i juni 2005 att det bara fanns ett enda känt häckande par kvar i Sverige och att det totalt sett endast fanns omkring 15 individer.
Orsaken är enligt SNF det moderna skogsbruket som nästan helt är inriktat på barrträdsproduktion. "Den vitryggiga hackspetten är helt beroende av stora områden av gammal lövskog med asp, björk, al och sälg och med inslag av döda träd. Idag finns ytterst få sådana områden kvar", skriver SNF och kräver att aspen, vitryggens favoritträd, fridlyses där fågelarten fortfarande lever.
Berne Granberg upptäckte den ovanliga fågeln i Trångfors när han skulle hämta tidningen på torsdag morgon.
- Jag har aldrig sett den här fågelarten tidigare. Den var lite större än en domherre och hade vita streck över ryggen, berättar han.
- Den flög omkring bland björkarna i allen och verkade inte bekymra sig över min närvaro, men då jag kom tillbaka med kameran en stund senare hade den tyvärr gett sig iväg.
Såg en hona
Efter iakttagelsen kontaktade Berne Granberg fågelexperten Mats Carlgren,Vuollerim.
- Han talade om för mig att den vitryggade hackspetten är mycket sällsynt. Eftersom den som jag såg hade svart huvud var det en hona. Hanen har mer rödaktigt huvud, ungefär som den vanliga stora hackspetsen.
- Vi får hoppas att det dyker upp en hane också någonstans i grannskapet. Håll ögonen öppna, särskilt i gammal björkskog, hälsar Berne Granberg.