"Konstig skata" vållar ornitologisk huvudbry

En märklig pippi som inte ens fågelexpertisen kan säkerställa arten på. Det är vad Carin Ökvist upptäckt i Nybyn utanför Älvsbyn.- Tills vidare kallar jag den "konstig skata", säger Matsåke Bergström, Norrfjärden, efter att ha granskat både bild och uppgifter.

"Vad kan det vara för fågel som under några veckor synts i Nybyn utanför Älvsbyn?" undrar Carin Ökvist, som lyckats fånga den märkliga pippin på bild. "Konstig skata" är fågelkännaren Matsåke Bergströms svar tills vidare.

"Vad kan det vara för fågel som under några veckor synts i Nybyn utanför Älvsbyn?" undrar Carin Ökvist, som lyckats fånga den märkliga pippin på bild. "Konstig skata" är fågelkännaren Matsåke Bergströms svar tills vidare.

Foto: Carin Ökvist

ÄLVSBYN2008-05-30 06:00
Carin Ökvist har vänt sig till PT för att få hjälp med identifieringen av den ovanliga fågeln (se bild), som under några veckor synts i Nybyn:
- Den följer alltid med en skata och försvaras av skatan när den blir anfallen av andra fåglar. Tyvärr syns inte färgerna så bra på bilden, men den är rödorange under buken och har svarta vingar som även skiftar i blått.
- När den flyger är den vit under vingarna. Stort huvud och lite rufsig frisyr. Vad kan det vara för fågel?
För liten kropp
PT kontaktade naturkonstnären och fågelkännaren Matsåke Bergström i hopp om att få svar på gåtan. Efter att noggrant ha studerat bilden och inhämtat kompletterande uppgifter av Carin Ökvist konstaterar han:
- Fågeln på bilden uppvisar alla skatans karaktärer. Svart näbb och huvud, vingar med den blå metallglansen och den långa stjärten, medan kroppen däremot är alldeles för liten. Att buken dessutom är rödorangefärgad gör ju inte identifieringen lättare.
- Ett tag tänkte jag att den kanske saknade allt dun på kroppen, vilket i så fall kunde förklara den oproportionerligt lilla kroppen och likaså det stora huvudet. Även bukens färg skulle då ha fått sin förklaring, men enligt Carin Ökvist har fågeln kroppsdun.
Ett snedsteg?
Matsåke Bergström är säker på att det inte rör sig om en ungfågel.
- Det är också otänkbart att det skulle vara en ruggande fågel den här tiden på året. Kan den ha varit i kontakt med någon färgad vätska som torkat in i fjäderdräkten och gjort den volymmässigt mindre än normalt?
En korsning då?
- Ja, men med vad? Korsning mellan skata och kråka har jag sett ett par gånger där man tydligt kunnat se inblandning av båda arterna. Kan det vara ett snedsteg med en nötskrika, med tanke på fågelns bukfärg? Mindre troligt, resonerar han och fortsätter:
- Nötskrikan brukar normalt visa stor respekt för den större skatan, men man vet ju aldrig vad som kan hända i Vår Herres hage under vårens tid när andan faller på. Tills vidare och innan fler bildbevis inkommit får jag nog benämna fågeln "konstig skata".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om