Gymnasieelever testade att vara "ministrar för en dag"

SAMHÄLLSKUNSKAP. Det världspolitiska läget skulle förmodligen vara betydligt ljusare om eleverna som deltog i rollspelet Gröna Havsregionen vid Älvsbyns gymnasium i onsdags hade makten. Eller vad sägs om att alla grannländer ställde upp med bistånd till ett svältdrabbat land och att våldsuppror födde vilja till dialog?

Älvsbyn2006-01-26 00:00
För andra året i rad gästas Älvsbyns gymnasium av Jesper Magnusson, utbildare inom den ideella organisationen Folk och Försvar, som kostnadsfritt erbjuder landets gymnasieskolor en så kallad säkerhetspolitisk introduktionsutbildning, SIU, inom ämnet samhällskunskap.

Deltagarna får under några timmar ikläda sig rollerna som ministrar i olika regeringar. Deras respektive länder har helt olika förutsättningar och kulturer. Svältkatastrofer, terrorattentat, demonstrationer,
allianser mellan länder, gränsoroligheter och etniska gruppers krav på självständighet är några av de situationer som uppstår. Allt sker under tidspress och som ministrar får deltagarna både ta ställning och försvara de beslut de fattar.

Diskussionsplattform

Efter spelet sker en utvärdering då deltagarna tillsammans med spelledaren analyserar vad som inträffat. Paralleller dras även till verkliga internationella kriser. Genom att koppla samman egna känslor, positiva och negativa, med kunskap skapas ett engagemang för säkerhetspolitiska frågor, som många gånger uppfattas som komplexa och svårdefinierade.

- Syftet med rollspelet är att skapa en diskussionsplattform för vilka mekanismer det är som styr internationell politik och öka elevernas förståelse för vad som ligger bakom olika politiska beslut och skeenden, förklarar Jesper Magnusson, som tillsammans med sina kollegor inom Folk och Försvar utbildar upp mot 4 000 elever per år i cirka 250 gymnasieklasser.

Annacarin Lundqvist är den enda samhällskunskapsläraren i Norrbotten som nappat på erbjudandet från Folk och Försvar för sina elevers räkning, närmare bestämt de som läser
A-kursen i samhällskunskap i Älvsbyn.

- Fjolårseleverna var lite skeptiska till att avsätta en halv skoldag till den här utbildningen, men det blev succe. Från att ha läst om hur en stat styrs, hur regering och riksdag fungerar med mera, är det helt perfekt att få göra en tillämpning av kunskaperna på det här sättet, säger hon.

- Genom rollspelet ökar också förståelsen för vilka prioriteringar ministrarna måste göra, till exempel i fråga om budget eller när det gäller att ta ansvar för regionens utveckling.

Febril verksamhet

Då PT dyker upp under rollspelet på onsdag förmiddag råder febril verksamhet i de olika "regeringarna". Ministrarna i landet Dometo har just fått landet på fötter efter en svår svältkatastrof tack vare solidariskt bistånd från länderna runt omkring, när de nås av den nedslående nyheten att Förenade supermakten fört dem bakom ljuset och håller på att producera kärnvapen på deras mark. Vid ett annat spelbord överväger landet Batis ministrar att påbörja en upprustning av fruktan att den pågående konflikten med ett annat fiktivt land ska leda till krig.

När Jesper Magnusson blåser av spelet går en samfälld suck av besvikelse genom skolsalen.

- Nej! Inte redan! Vi skulle ju just ta upp frågan om vad som hände med avtalet om minskade oljeutsläpp, ropar en av "ministrarna".

Inspirationskick

Att deltagarna fått en riktig inspirationskick att diskutera internationell politik råder det ingen tvekan om, ett faktum som gläder Jesper Magnusson.

- Det finns ett värde i att skaffa sig egna uppfattningar och börja ifrågasätta varför världen ser ut som den gör, säger han och får medhåll av Annacarin Lundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om