Älvsbyns forskarförening samlas på gamla kyrkogården vid kyrkan. Roland Sundberg går ned på knä och fotograferar av minnesstenarna med sin digitala systemkamera.
Under tre veckor har släktforskarna dokumenterat 500 begravda personer och deras stenar.
- Vi fotar alla gravstenar som det går att se vad som står på, säger Catharina Berggren från föreningen.
Räddas för eftervärlden
Sedan slutet av 1970-talet pågår en inventering av äldre gravstenar i Sverige. Genealogisk ungdom startade projektet och sedan har Sveriges släktforskarförbund fortsatt efter 1987.
Tiden sätter sina spår på gamla gravstenar och enligt begravningslagen kan förfallna gravrätter återkallas. Syftet är nu att rädda kvar stenarnas information för eftervärlden och skapa en databas med bilder och text för kommande generationer släkt- och folklivsforskare.
Hittills har 58 000 stenar dokumenterats.
- En del gravstenar slängs så småningom och då är det bra om de finns dokumenterade. Älvsbyn har hunnit en bra bit före många andra med inventeringen, säger Catharina Berggren.
Släktforskning ökar
Intresset för att hitta sina ättlingar ökar och Sveriges televisions dokumentärserie "Vem tror du att du är?" där kända svenskar söker sina rötter tros ha bidragit ännu mer till den historiska nyfikenhet som Älvsbyns forskarförening känner av.
PT skrev så sent som i förra veckan om kanadensiska svenskättlingar som sökte sina förfäders gravsten i Arjeplog.
- Släktforskning har blivit allt mer populärt och vi ser en stor efterfrågan på kurser. I framtiden blir det ännu lättare när du kan gå ut på nätet och se hur din farfars fars gravsten ser ut, säger Catharina Berggren.
Omärkta gravar
Så mycket som elva personer har kartlagts i enskilda gravar på gamla kyrkogården i Älvsbyn. På äldre stenar är inte alltid alla personer nämnda men genom att samköra kyrkans begravningsregister får forskarföreningen ofta fram vem som ligger i jorden.
- Sedan finns det fält med gravar utan stenar. Det kan röra sig om människor som begravdes under epidemier eller som inte hade råd med en utmärkt grav, säger Carin Blom från forskarföreningen.