Många utnyttjade möjligheten att testa sina lungor i sjuksköterskan Lena Grahn-Egmarks blåsinstrument i onsdags. Genom ett enkelt test kan man se om man är i riskzonen för kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, och behöver boka tid för ett lungfunktionstest på vårdcentralen.
- Det har sett bra ut i dag. Det är bara några enstaka som jag kommer att kalla för en spirometriundersökning, säger Lena Grahn-Egmark.
Det är viktigt att upptäcka den obotliga sjukdomen i tid både för att sätta in behandling och för att en diagnos kan innebära att man slutar att röka och därmed bromsar sjukdomsförloppet.
- Man ska inte vara rädd för att söka hjälp om man har svårt att andas, har lite ork, eller hosta och slem under längre tid, säger Lena Grahn-Egmark.
Dog i kol
Anna Forsmark i hjärt- och lungsjukas förening har sett vilka ödesdigra konsekvenser sjukdomen kan få.
- Jag har en väninna som nyss dött i kol. Hon låg med syrgas dygnet runt.
Trots farorna fortsätter många ungdomar att börja röka. Per-Arne Standar, 68, kan inte förstå varför med tanke på all fakta som visar hur dödlig tobaken är.
- Det var annorlunda när vi växte upp. Då var det glamouröst. Filmstjärnorna satt på vita hästryggar och rökte Prince. Då var det häftigt att röka. Det är det inte i dag, säger han.
"Slutade i tid"
Föreningsmedlemmen Sune Lundberg berättar att han fick en pipa av sina föräldrar när han var 15 år. För honom var rökning en del av uppfostran.
- Jag rökte halva livet. Sedan fick jag förstånd att sluta, säger han.
Nu visade blåstestet att han har tolv procent mer lungkapacitet än genomsnittet. Sune Lundberg kan bara spekulera hur det hade sett ut om han hade fortsatt att röka.
- Jag är glad att jag slutade i tid.