Besökare känner sig diskriminerad välkommen av kyrkogårdens nya skylt

När en äldre Älvsbybo skulle besöka sin hustrus grav under Allhelgonahelgen möttes han av skylten "Välkomna till fots" vid kyrkogårdsgrinden.- Varför diskriminerar församlingen oss som har svårt att ta oss fram gående? undrar han.

Som en vädjan till besökare att inte köra in med fordon i onödan på nya kyrkogården har Älvsby församling satt upp skyltar med texten "Välkomna till fots". Enligt en kritisk församlingsbo kan det tolkas som att man diskriminerar dem som av olika skäl inte kan ta sig fram till gravarna gående.

Som en vädjan till besökare att inte köra in med fordon i onödan på nya kyrkogården har Älvsby församling satt upp skyltar med texten "Välkomna till fots". Enligt en kritisk församlingsbo kan det tolkas som att man diskriminerar dem som av olika skäl inte kan ta sig fram till gravarna gående.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2008-11-07 06:00
I likhet med flera andra kyrkogårdar har okynneskörning med bilar och
andra fordon förekommit då och då på nya kyrkogården i Älvsby församling. För att stävja problemet har församlingen haft stora förbudsskyltar uppsatta tillsammans med mindre skyltar med texten "Gäller ej rörelsehindrade".
Ända till i höst. Nu är förbudsskyltarna nedplockade och ersatta med blåvita skyltar med texten "Välkomna till fots".
- Jag har alltid tyckt att det ser otrevligt ut med förbud i skrikiga färger vid kyrkogården. Det är ju en plats som vill vara inbjudande och skapa sinnesro för besökarna, säger Lars Lundberg, arbetsledare för kyrkogårdspersonalen och initiativtagare till skyltbytet.
- I samband med ett besök i Umeå i somras såg jag att de hade upplysningsskyltar med texten "Välkomna till fots" både i bostadsområden och på kyrkogårdar. Jag tog med mig idén hem och lanserade den för min arbetsgivare, som tyckte att det var värt att testa.
"Öppen för alla"
Kyrkoherde Tomas Lång delar Lars Lundbergs uppfattning att det ser vänligare ut med de nya skyltarna.
- Tanken är inte att förbjuda rörelsehindrade att använda bil eller andra fortskaffningsmedel för att ta sig fram till en anhörigs eller väns grav. Texten är enbart en vädjan till dem som kan gå obehindrat att lämna sina fordon på parkeringen, förklarar han och tillägger:
- Självklart får handikappade köra in som tidigare. Kyrkogården är öppen för alla besökare.
Egen tolkning
Birgitta Renlund, kyrkogårdsansvarig, instämmer.
- Hittills har jag inte hört några direkta klagomål från församlingsborna på omskyltningen, men skulle det visa sig att skyltarna väcker anstöt eller missuppfattas är det ju inte värre än att vi kan byta ut dem, säger hon.
Det skulle uppskattas av den änkeman som hört av sig till PT angående budskapet "Välkomna till fots". Själv har han svårt att gå längre sträckor på grund av höftproblem.
- Det var ansträngande för mig att ta mig till min hustrus grav förra helgen. Jag blev tvungen att stanna och vila flera gånger, berättar han och vidhåller sin egen tolkning av skylten:
- Man är bara välkommen om man kan gå. Det är dålig stil av kyrkan att diskriminera oss andra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om