Normalt skulle Sandy Eklunds stora pelargoner ha gått till vintervila vid det här laget, men än står de kvar och blommar i kapp längs husväggen.
– Ja, det är ovanligt sent i år. Det är länge sedan vi hade en så varm och lång sensommar, konstaterar hon och inspekterar sina prunkande krukor.
De rosa Mårbackapelargonerna dominerar blomsterprakten.
– Jag köpte en Mårbacka för cirka 20 år sedan. Sedan dess har jag bara tagit skott och drivit upp nya själv, säger Sandy Eklund.
– Jag använder aldrig jord, bara koskit eller naturgödsel som det heter. Jag har redan köpt tio säckar för nästa vår.
Två andra sorter
Trädgårdens äldsta pelargonsort är närmare 40 år.
– Det är en rosenpelargon som jag hämtade från min mans föräldrahem i Steddejaur efter svärmors död 1974. Den har gett nya skott varje år. Jag tycker det är så roligt att ha kvar den som ett minne av henne, säger Sandy Eklund.
För några år sedan köpte hon en tulpanpelargon. Nu står tre stora granna exemplar av denna sort i hennes trädgård.
– Jag har gett några skott till mina barn och barnbarn också. Jag kan ju inte ha hur många blommor som helst, det är en hel del jobb med att vattna och hålla efter dem hela sommaren, förklarar hon.
Måste ha bärhjälp
När våren kommer går Sandy Eklund till källaren och klipper ner de vissnade pelargonerna till cirka 15 centimeters stammar.
– Sedan tar jag upp dem till garaget och gör i ordning krukorna med färsk naturgödsel. Där får de stå och kvickna till i lagom dagsljus fram mot april. Då ställer jag ut dem på min inglasade altan tills det är dags att placera ut dem längs solväggen, berättar hon.
Krukorna är stora och många. Som bärhjälp anlitar Sandy Eklund en av sönerna.
– I veckan ska han komma och hjälpa mig få ner allihop i källaren. Jag har visserligen inte hört om någon frostvarning än, men nu får det vara färdigblommat för i år.
Samlarintresse
Det finns ingen risk att Sandy Eklund blir sysslolös när pelargonerna gått till vintervila.
– Nej, jag har fullt upp med annat. Jag måste bland annat fortsätta sticka kläder till hela min samling Barbiedockor. Jag har 120 dockor och än är inte alla påklädda. Några har jag sytt skinnkläder till, säger hon och avslöjar att hon har en annan samling också i huset på Prästbogatan:
– Sedan många år tillbaka samlar jag på gräddkannor. Vid det här laget har jag minst 400 olika exemplar. Fortfarande kan jag inte gå förbi en kanna på loppis utan att köpa den, skrattar hon.