Älvsbybarn på lärorikt stjärnbesök

Under veckan har många Älvsbyelever fått en guidad resa genom galaxen i Galaxen, Forum. Med hjälp av ett mobilt planetarium har pedagogerna Pia Åhman och Therese Broström visat stjärnbilder mitt på ljusa dagen för nära 300 barn.

Pia Åhman och Therese Broström har under veckan förevisat norra stjärnhimlen för Älvsbyns yngre elever.

Pia Åhman och Therese Broström har under veckan förevisat norra stjärnhimlen för Älvsbyns yngre elever.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-02-20 06:00
Ett 20-tal elever från Vistträsk skola kröp i fredags in i det uppblåsta planetariet, passande nog placerat i Forums sal Galaxen.
Därinne i mörkret framträdde hela norra stjärnhimlen. Älvsbypedagogerna Pia Åhman och Therese Broström berättade om stjärnbilder, kometer och annat man kan se om man kikar uppåt på natten.
Sagor om stjärnbilder
Bland annat fick barnen, från sex år och upp till årskurs fem, lära sig sagan om hur stora björn hamnade på himlen och varför hon har så lång svans.
- Det var roligt, jag såg massa stjärnor!, sa Elin Nyberg, 7 år, efter visningen.
- Jag har sett lilla björn på himlen en gång hemma. Men egentligen är jag inte så intresserad av stjärnor utan mest traktorer, fyllde Filip Furtenbach, 6 år, i.
Uppfinnartävling nästa?
Planetariet är inlånat från Teknikens hus genom Kontaktnät i Teknik, KIT, som Åhman och Broström tillhör.
- Egentligen är vårt uppdrag att inspirera och utbilda pedagoger i teknik men vi vill mer och nå även eleverna. Förra året hade vi en teknikteater, i år är det planetariet och nästa år funderar vi på att arrangera en uppfinnartävling, säger Pia Åhman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om