Tre generationer ställer ut konst och hantverk

Maj-Lis Johanssons konst- och hantverksintresse har smittat av sig på både dottern Monica Johansson och barnbarnen Lisa och Martin Larsson. Resultatet kan man se på utställningen "Tre generationer" i Galleri K. Vid tisdagens vernissage fanns alla fyra Älvsbykonstnärerna på plats.

För ett år sedan blev Monica Johansson inspirerad av mamma Maj-Lis Johansson att börja skapa konstverk av tovad ull. Här är ett av dotterns roliga och välkomponerade alster.

För ett år sedan blev Monica Johansson inspirerad av mamma Maj-Lis Johansson att börja skapa konstverk av tovad ull. Här är ett av dotterns roliga och välkomponerade alster.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-11-29 06:00

Sedan Maj-Lis Johansson gick konstlinjen på Sunderbyns folkhögskola 1990 har hon hunnit ägna sig åt de flesta tekniker och material inom konstbranschen: Sten, trä, ull, textil och på senare år glas. För cirka ett år sedan väcktes dottern Monica Johanssons intresse att skapa tovade konsthantverk. Monicas barn Lisa och Martin tyckte att det såg roligt ut att tova och ville också prova på att göra ulltavlor.

Sagt och gjort. Det dröjde inte länge förrän mor och barn hade åstadkommit en hel del tovad konst tillsammans.

- För några veckor sedan frågade Monica om vi inte kan ha en utställning tillsammans alla tre generationerna, berättar Maj-Lis Johansson, som själv jobbar mest med glaskonst nu för tiden.

- Jag tyckte det lät som en kul idé och var med på noterna direkt.

Harmonierar fint
När PT besöker tisdagens vernissage i Galleri K vid Älvsby folkhögskola är Martin Larsson, snart fem år, ivrig att visa vad han bidragit med på utställningen.

- Allt det här har jag tovat själv, säger han och ställer sig bredvid en vitmålad planka som pryds av hans egenhändigt tillverkade alster.

- Och det här har jag gjort, berättar åttaåriga storasystern Lisa Larsson och visar upp sina färggranna skapelser som monterats på liknande sätt.

På andra sidan rummet konstaterar mormor Maj-Lis Johansson och mamma Monica Johansson att deras respektive konstverk i glas och ull harmonierar fint med varandra i den ljusa och utställningsvänliga lokalen.

- Det är jätteroligt att få göra en gemensam utställning över generationsgränserna, säger Maj-Lis Johansson medan besökare i alla åldrar strömmar in i Galleri K.

Utställningen "Tre generationer" pågår till och med den 6 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om