Med anledning av att kyrkan och regionen Älvsbyn firar 200-årsjubileum i år har SPF Pärlan bestämt sig för att anordna några berättarträffar med föreläsningar om bygdehistoriskt intressanta ämnen.
I onsdags inledde Sune Nilsson, Boden, med att föreläsa om svenske astronomen Knut Lundmark, född 1889 i Krokträsk, Älvsbyns kommun, och död 1958 i Lund. Lundmark, som var utbildad vid Uppsala universitet, men senare huvudsakligen verksam som professor i astronomi vid Lunds universitet, räknas som en av pionjärerna inom galaxastronomin. Han var en av de första som visade att de så kallade spiralnebulosorna var självständiga stjärnsystem som låg utanför vår egen Vintergata.
Namn på skola
Som amatörastronom har före detta Älvsbybon Sune Nilsson länge forskat i Knut Lundmarks historia och lockat många andra att uppmärksamma den Älvsbyfödde professorn.
- På mitt initiativ bildades Lundmarkssällskapet, men nu finns bara två av oss medlemmar kvar i livet, berättade den 75-årige föreläsaren och avslöjade att han ställer sig lite frågande till att Älvsbyns nybyggda skola fått namnet Knut Lundmarkskolan.
- För tolv år sedan föreslog jag kommunen att uppkalla gymnasieskolan efter honom, men det gick inte hem. Man kan undra vad Knut skulle ha tyckt om att en lågstadieskola bär hans namn, det är kanske inte riktigt lika passande.
Hämtades hem
Sune Nilsson berättade bland annat hur det kom sig att Knut Lundmark testamenterade bort sin kvarlåtenskap till observatoriet vid Åbo universitet. Våren 2000 åkte Sune och Kerstin Nilsson till Åbo för att hämta hem totalt 23 hyllmeter böcker plus stjärnkartor för 10 000 stjärnor till Sverige, eftersom universitetet inte längre ansåg sig kunna bevara det omfattande arvet.
- Till att börja med placerades samlingen i källaren på Älvsbyns gymnasium, men numera finns den i landstingets lagerutrymmen på Björkskatan i Luleå, förklarade Sune Nilsson, som förgyllde föreläsningen med flera intressanta uppgifter.
Till exempel att Knut Lundmark i likhet med flera andra astronomer förgäves sökte efter Betlehemsstjärnan och att solförmörkelser var ett av hans stora specialintressen.