Dags ta hem doktorshatt till socialtjänsten

I sju år har Ingegerd Skoglind-Öhman forskat inom ämnet arbetsvetenskap. De senaste två studierna är gjorda i Älvsbyns kommun. Den 8 december doktorerar hon vid Uleåborgs universitet med en stolt delegation från socialtjänsten i Älvsbyn som åhörare.

Två av studierna i arbetsterapeuten Ingegerd Skoglind-Öhmans avhandling är gjorda inom äldreomsorgen i Älvsbyns kommun, där hon för närvarande leder projektet "Förebyggande hembesök". Den 8 december doktorerar hon vid Uleåborgs universitet.

Två av studierna i arbetsterapeuten Ingegerd Skoglind-Öhmans avhandling är gjorda inom äldreomsorgen i Älvsbyns kommun, där hon för närvarande leder projektet "Förebyggande hembesök". Den 8 december doktorerar hon vid Uleåborgs universitet.

Foto: Britt Lindgren Blom Britt Lindgr

ÄLVSBYN 2011-12-01 06:00

Ingegerd Skoglind-Öhman är arbetsterapeut i grunden med mer än 30 års erfarenhet i yrket. 2003 tog hon magisterexamen i ergonomi vid Luleå tekniska universitet.

- En av kurserna var förlagd till Uleåborgs universitet. Under studietiden fick jag kontakter som öppnade väg för att börja forska inom ämnet Arbetsvetenskap, närmare bestämt undersöka erfarenheter av participativa arbetssätt för att förbättra arbetsmiljön, berättar hon.

Samma år Ingegerd Skoglind-Öhman blev klar med magisterutbildningen skrevs hon in som doktorand vid universitetet i Uleåborg. Till att börja med gjorde hon två studier, en med städpersonal, gruvarbetare samt hälso- och sjukvårdspersonal, en med hemtjänstgrupper.

Dubbla vinster
2007-2010 var Ingegerd Skoglind-Öhman projektanställd på statliga stimulansmedel som arbetsterapeut i hemtjänsten i Älvsbyns kommun. Då passade hon på att genomföra en studie om hur handledning av en rehabiliterande profession, i detta fall arbetsterapeut, kan förbättra hemtjänstpersonalens arbetsmiljö.

- Resultatet visade på dubbla vinster: Omsorgstagarens individuella resurser togs tillvara på ett bättre sätt samtidigt som handledningen hade stor betydelse för personalen ur ett ergonomiskt perspektiv, förklarar hon.

- Tyvärr upphörde projektet när medlen tog slut. Det är en förlust att arbetssättet inte implementerades.

Teambaserat
2010 gjorde Ingegerd Skoglind-Öhman en studie inom Älvsbyns särskilda boenden Ugglan och Nyberga.

- Efter att Arbetsmiljöverket påpekat problem med ogynnsam fysisk belastning i samband med förflyttningar hade arbetsterapeuter, enhetschefer och skyddsombud tagit tag i situationen, vilket resulterat i ett ganska unikt teambaserat arbetssätt för systematisk riskbedömning och arbetsplanering.

Användbart
- Syftet med studien var att se om arbetssättet fungerade. Jag fann att det fallit väl ut och att det dessutom var positivt både för omsorgstagare och personal, säger Ingegerd Skoglind-Öhman.

Med stöd av de fyra studierna i avhandlingen "Participatory methods and empowerment for health and safety work" slår Ingegerd Skoglind-Öhman fast att participativa arbetssätt är användbart i olika arbetsmiljöer. Så också att förändringsfaktorn är ett engagemang och ett reflektivt tänkande hos de berörda.

- Kort sagt att det är synnerligen viktigt att arbetsmiljöarbetet bygger på personalens aktiva deltagande, säger hon.

Den 8 december ska hon försvara sin avhandling vid en offentlig disputation med Mikael Forsman, biträdande professor vid Karolinska institutet, som huvudopponent.

- Några av mina chefer och arbetskamrater från socialtjänsten i Älvsbyn har lovat komma och lyssna, säger den blivande filosofie doktorn i ämnet arbetsvetenskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om