Conrad från Vitberget triumferade i Vasaloppet

Älvsbybygden kan knappast ståta med några riktigt stora skidhjältar. Men det hindrar inte att kommunen fostrat en Vasaloppsvinnare. Namnet är Conrad Pettersson, mera känd som bilhandlare i Älvsbyn, Boden - men kanske framförallt i Piteå.

Ett klipp ur en gammal tidning som visar Conrad Pettersson med sin prissamling från triumferna som skidåkare.

Ett klipp ur en gammal tidning som visar Conrad Pettersson med sin prissamling från triumferna som skidåkare.

Foto:

ÄLVSBYN 2013-02-28 06:00

Conrad var född 1903 i Vitberget, en liten by i kommunens utkant, alldeles vid gränsen till Jokkmokks kommun. Byn ligger vid foten av Vitberget, som för övrigt är landskapet Norrbottens högsta berg med sina 594 meter över havet.

Föräldrarna Erik Anton Pettersson och hans maka Fredrika Johanna fostrade åtta barn, fyra pojkar och fyra flickor. Nummer tre i syskonskaran var Conrad.

Största framgången
Kort men intensiv blev Conrads skidkarriär. Hösten 1925 sökte han in vid Sunderbyns folkhögskola och började tävla för Luleå SK, sedan han först nobbats av både Piteå IF och Bodens BK, från Bodens sida med motiveringen att man minsann hade nog med dussinåkare.

Det blev alltså slutligen Luleå SK med bland annat bröderna John och Helge Vikström samt Olle Hansson som klubbkamrater.

Snart skulle också Conrad ge svar på tal. Den storvuxne Vitbergssonen, drygt 190 cm lång och nära tresiffrigt i vikt, vann bland annat DM på 30 kilometer 1926 före storfräsare som Sven Utterström och John Vikström. Han var främst en oerhört stark skidåkare - en styrka grundlagd vid hårt arbete i flottningen och skogsarbete hemma i Vitberget.

Den ojämförligt största framgången kom dock i Vasaloppet 1927, då han triumferade i ett oerhört tungt och krävande lopp. Det var nollgradigt redan vid starten, dagsmeja, och plus tio grader vid målgången i Mora

Conrads placeringar i Vasaloppet blev 6:a (1926), 1:a, (l927) och 12:a (1928).

Återgick till hemsysslorna
Efter den sista Vasaloppstarten tog också Conrads skidkarriär mer eller mindre slut. Han återgick till hemsysslorna med ett förhållandevis stort jordbruk. Tillika hade pappa Anton redan på 20-talet startat lastbilsåkeri.

Familjefadern blev för övrigt omåttligt glad och stolt över sin sons Vasaloppstriumf. Skidåkning och olika kraftsporter stod högt i kurs på den tiden.

För att stimulera sina söner till träning lät han inreda en idrottslokal med brottarmatta, hantlar, balansbom och redskap som hantlar, slägga, spjut, diskus, kula och boxhandskar. Anton var liksom många andra på den här tiden stor beundrare av Harry Persson, dåtidens store boxare.

Yngste sonen John var den som främst uppfyllde faderns förväntningar. Han vann tio DM i slägga och ett i brottning innan han övergav polisyrket och blev skadechef för ett försäkringsbolag med säte i Umeå.

1932 flyttade Conrad till Älvsbyn och gifte sig i den vevan med Edit, som arbetade i en handelsbod i Korsträsk. Makarna fick två pojkar, av vilka den ene drunknade i Korsträskbäcken, endast två år gammal.

Affärerna gick bra
Det var också i Älvsbyn han på allvar inledde sin affärsbana. Och det skedde helt slumpmässigt.

Viktor Johanssons verkstad besöktes av en representant för Ford Motor Company AB på jakt efter en försäljare. Verkstadsägaren var inte själv intresserad men pekade på Conrad, som för tillfället råkade befinna sig i lokalen.

Conrad nappade direkt, vilket ledde till att han uppförde en förhållandevis stor fastighet, där nuvarande kommunhuset är beläget.

Äldre Älvsbybor minns säkert huset med Konsumbaren, Handelsbanken, som också inrymde bilaffär och Konrads 5-rumslägenhet en trappa upp.

Affärerna gick bra för den färgstarke bond- och åkerisonen från Vitberget, som inte led av varken tunghäfta eller blygsamhet. Det visade inte minst det faktum att han tilldelades ett försäljningspris och fick fara till Detroit och skaka hand med självaste bilkungen Henry Ford.

Under finska vinterkriget fick han uppdraget att montera och utrusta 3 000 Ford-lastbilar, avsedda att trafikera ishavsfria Petsamo med militärmateriel och förnödenheter. Det ledde till att Conrad flyttade sin verksamhet till Boden 1939. Samma år avled hustrun Edit i den fruktade sjukdomen lungtuberkulos.

Fick Volvoagenturen
Verksamheten i Boden hann dock knappt komma igång förrän vinterkriget var slut. Det ledde också så småningom till problem för Conrad i sin alltför stora företagskostym.

1944 köpte Bil & Traktor fastigheten och rörelsen. Året innan hade Conrad gift om sig med Bodenflickan Gurli Johansson - ett äktenskap som berikades med fyra barn.

I Bodenaffären ingick att Conrad Pettersson i stället fick Volvoagenturen i Piteå, där den färgstarke Vitbergssonen med åren skulle bli en välkänd profil. Pitemålet hade han ju så att säga med sig från barnsben och det finns många historier om hans sinne för affärer och förmåga att ta folk.

Affärerna gick också bra och de närmaste åren expanderade företaget mycket kraftigt. Men en olyckshändelse skulle bli förödande..

En vinterdag 1956 åkte Conrad skridskor med några av sina barn ute vid sommarstugan på Granholmen i Norrfjärden och fastnade i en spricka i isen. Vid fallet slog han i huvudet och sedan dess blev livet aldrig detsamma. De sista åren av sitt liv var han rullstolsburen.

1958 såldes företaget till Bröderna Forslund, Skellefteå.

1976, 73 år gammal, avled den karismatiske Conrad Pettersson, Älvsbybygdens ende Vasaloppsvinnare genom tiderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om