184 elever från sex till nio år har undersökt vad som förbrukar onödig energi i skolan. Ett 30-tal energitjuvar har identifierats för att anpassas till ett långsiktigt hållbart samhälle.
Detektiverna har uppmärksammat tända lysen i tomma klassrum och att flera datorer står påslagna dygnet runt. Arbetet har resulterat i ett dokument med möjliga sparåtgärder och på elevernas initiativ har korridorlyset släckts på kvällarna.
- Nu är de väldigt noga med att vi vuxna ska släcka lyset, säger projektledaren Therese Broström.
Belyst missförhållanden
Deltagarna har belyst missförhållanden i energianvändandet och belönades i torsdags med var sin solcellsdriven ficklampa.
- Om en lampa står på när det är ljust ska man släcka den. På fotbollsplanen lyste en lampa hela dagen fast det var ljust, säger Axel Danell, nio år.
Barnen har blivit sparsamma med papper när de torkar händerna.
- Nu tar vi ett papper, säger Lucas Karlsson, sju år.
Barnen sparar pengar
Projektet Älvsbyns Barn för Bättre Energianvändning, ÄBBE, har gett eko i Sverige. Initiativtagaren Älvsbyns Fastigheter har blivit kontaktade av andra intresserade kommuner.
- Det här är ett jättebra sätt att spara pengar i skolorna och barnen tar med det hem och påverkar sina föräldrar. Börjar vi i de lägsta åldrarna kan hela samhället förändras, säger Anders Nilsson, vd för det kommunala fastighetsbolaget.
- Och läroplanen trycker på att vi ska arbeta med hållbar utveckling, säger fritidspedagogen Therese Broström.