Bagerimuseet firar 20-årsjubileum

Bagerimuseet i Älvsbyn firar 20-årsjubileum i år. - Det var min farfars far Frans Gustav Nilsson som byggde det här huset 1926, berättar guiden Andreas Storm, som både kan förmedla bagarsläkten Nilssons långa historia och visa hur det går till att baka en egen mjukkaka.

Bagerimuseet i Älvsbyn firar 20-årsjubileum i år. Sommarjobbar som guide gör Andreas Storm, barnbarnsbarn till Frans Gustav Nilsson som byggde det anrika bageriet 1926. Här får turisterna Ola och Sari Westerlund från Göteborg se hur det går till att baka mjukkaka.

Bagerimuseet i Älvsbyn firar 20-årsjubileum i år. Sommarjobbar som guide gör Andreas Storm, barnbarnsbarn till Frans Gustav Nilsson som byggde det anrika bageriet 1926. Här får turisterna Ola och Sari Westerlund från Göteborg se hur det går till att baka mjukkaka.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2011-07-27 06:00

I slutet på 1800-talet kom bagaren Johan Nilsson till Älvsbyn till fots efter att ha vandrat ända från sin hemstad Göteborg.

- Han byggde ett hus och startade ett bageri här på Kyrkmalmen. När ende sonen Frans Gustav senare tog över rörelsen tyckte han att huset var för litet, så han byggde ett nytt på samma tomt. Det är det som numera är bagerimuseet, säger Andreas Storm.

Frans Gustav fick fem söner som alla valde bagaryrket.

Familjeföretag
- Men den yngste i barnaskaran, min farfar Karl Nilsson blev mjölallergiker, så han tvingades sluta baka och öppnade istället en kiosk i Älvsbyn, förklarar Andreas Storm.

- Farfars bror Gösta Nilsson drev bageriet vidare och började bland annat baka den så kallade tioöreskakan efter ett gammalt familjerecept. Det var han som startade företaget som i dag heter Polarbröd och nu drivs av femte generationen i rakt nedstigande led från Johan Nilsson räknat.

För 20 år sedan fick framlidne Gösta Nilsson idén att låta anfadern Frans Gustavs gamla livsverk på Kyrkmalmen bli ett bagerimuseum. Sedan dess utgör det en av Älvsbyns turistattraktioner på somrarna. Huset ägs numera av Älvsbyns kommun, men museet drivs av Polarbröd.

Baka mjukkaka
- Här finns till exempel den största och äldsta bevarade ugnen i sitt slag från början av 1900-talet, säger Andreas Storm, som dagligen finns på plats för att ta emot besökare och visa dem runt.

Museet är öppet alla dagar utom söndagar fram till den 6 augusti. Efter rundvandringen kan man slå sig ner och ta ett fika i den genuina bageriserveringen.

- Och om man vill baka sig en egen mjukkaka går det också bra, säger Johan Nilssons barnsbarnsbarnbarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om