Temu och Shein i botten – sämst anseende i Norden

E-handelsplattformarna Temu och Shein är de företag som har lägst förtroende bland konsumenter i Norden, visar en ny studie.

Svenskarna har de senaste åren handlat allt mer från Kina, inte minst från lågprisföretagen Temu och Shein.

Svenskarna har de senaste åren handlat allt mer från Kina, inte minst från lågprisföretagen Temu och Shein.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2025-02-18 06:58

Importen av billiga e-handelsprodukter till EU-området har ökat kraftigt under några år, vilket framför allt drivits på av de kinesiska plattformarna Temu och Shein. I Sverige handlar var tionde konsument i åldern 18–89 där minst en gång per månad, enligt en undersökning från Svensk Handel.

Samtidigt ligger båda de populära plattformarna i botten på förtroendelistan över företag som verkar i de nordiska länderna. Det visar en ny studie från Reputation and Trust Analytics, som har genomförts i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

"Det finns inga garantier för etik, ansvar, säkerhet och kvalitet på produkter som finns tillgängliga från ultrabilliga nätbutiker", säger utvecklingsdirektör Riku Ruokolahti i ett pressmeddelande.

Båda de kinesiskägda företagen fick mycket dåliga betyg när det gäller anseende. I toppen av anseende-rankingen hamnar traditionella företag som Ikea i Sverige, Lego i Danmark och Kone i Finland.

Fakta: Topp och botten i undersökningen

Sverige

I topp: Ikea, Scania, Systembolaget

I botten: Zara, Temu, Shein

Norge

I topp: Vipps, Vinmonopolet, Ikea

I botten: Ryanair, Temu, Shein

Finland

I topp: Kone, Fazer, Ponsse

I botten: Caruna, Temu, Shein

Danmark

I topp: Novo Nordisk, Lego, Grundfos

I botten: Temu, Shein, Nordic Waste

Källa: Reputation and Trust Analytics


Fakta: Om undersökningen

Organisationerna utvärderades med hjälp av en forskningsmodell där organisationens anseendepoäng bildas som ett genomsnitt av åtta olika områden – företagsstyrning, finansiell prestanda, ledarskap, innovation, dialog, produkter och tjänster, arbetsplats och ansvar.

I studien deltog 4 612 svenskar, 3 657 norrmän, 10 575 finländare och 3 788 danskar. Målgruppen var medborgare i åldern 15–65 år. Urvalen viktades för att representera befolkningen enligt kön, ålder och region.

Källa: Reputation and Trust Analytics

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!