I februari steg producentpriserna pÄ livsmedel med 0,75 procent jÀmfört med januari, enligt nya siffror frÄn Statistiska centralbyrÄn (SCB). En blygsammare ökning Àn i januari dÄ priserna frÄn producenterna ökade med 2,4 procent, jÀmfört med mÄnaden före.
Enligt livsmedelshandlarnas vd:ar, som i veckan kallades till möte med finansminister Elisabeth Svantesson (M), Àr det just producentpriserna som ligger bakom prishöjningarna pÄ mat.
Och de senaste SCB-siffrorna tyder pÄ att det ocksÄ Àr sÄ, enligt SEB-ekonomen Marcus Widén.
ââSĂ„ Ă€r det absolut, sĂ€ger han.
"MÄnga bÀckar"
I Ärstakt, februari i Är mot februari i fjol, var producentpriserna pÄ livsmedel 21,4 procent högre. Livsmedelspriserna mot konsument steg samtidigt med 20,95 procent.
Men om man tittar pÄ hur producentpriserna pÄ mat utvecklats sedan helÄret 2021 syns en uppgÄng pÄ 28 procent, enligt Widén. Motsvarande uppgÄng för konsumentpriserna pÄ mat Àr knappt 25 procent.
Svaret pÄ varför matpriserna, bÄde för producenterna och konsumenterna, skenat det senaste Äret Àr en mÀngd kostnadsökningar i livsmedelskedjan, enligt honom.
ââMan brukar sĂ€ga âmĂ„nga bĂ€ckar smĂ„â. I det hĂ€r fallet Ă€r bĂ€ckarna inte sĂ€rskilt smĂ„, men de Ă€r mĂ„nga, sĂ€ger WidĂ©n.
Den svaga svenska kronan, som bland annat gör importen dyrare, Àr en delförklaring.
RÄvarupriserna har visserligen sjunkit sedan toppen 2022, men det vÀgs upp andra prisökningar. NÄgra enkla exempel Àr butikernas hyror och elkostnader för kylar och frysar.
Började redan 2021
I diskussionen om de stigande matpriserna Àr det lÀtt att stirra sig blind pÄ vad som hÀnt det senaste Äret, enligt Widén.
PrisuppgÄngen för producenterna började faktiskt redan 2021, och kanske sÄ tidigt som under 2020, sÀger han.
ââDet var först i leveranskedjor, sedan började gas och livsmedelspriser stiga mycket mer.
ââInnan vi började se förĂ€ndringar i KPI (konsumentprisindex) för drygt ett Ă„r sedan hade mycket redan hĂ€nt.
Producenterna kan ha toppat
RÄvarupriserna toppade i april-maj förra Äret, enligt Marcus Widén. Sedan dess har en mÀngd rÄvaror, inklusive energi, blivit billigare.
ââMan kan konstatera att i och med att rĂ„varupriser har kommit ner en bit sĂ„ finns i alla fall förutsĂ€ttningar för att producentpriserna ska gĂ„ ner, sĂ€ger han.
Och hÀr handlar det alltsÄ om prisnedgÄngar för producenterna. Vad som hÀnder med matpriserna för konsumenterna Àr en annan frÄga, som Àr svÄrare att svara pÄ.
ââI konsumentledet Ă€r det mycket annat som spelar in, sĂ€ger WidĂ©n.
I onsdags aviserade matkedjan Lidl att man nu tÀnker sÀnka priserna pÄ en mÀngd basvaror.
Finansminister Elisabeth Svantesson uppmanade fler matkedjor att göra detsamma och Riksbankschefen Erik ThedĂ©en uppgav att han tycker att Lidls prissĂ€nkningar Ă€r ett steg i ârĂ€tt riktningâ.
ââDet ska bli intressant att se vad som hĂ€nder nu, sĂ€ger Marcus WidĂ©n.
Men Àven om handlarna nu kan tÀnka sig att justera sina marginaler och följa efter med prissÀnkningar sÄ trollar inte det bort de höga producentpriserna, tillÀgger han.