Runt 24 000 personer jobbar inom Samhall, som har till uppgift att ordna arbete åt människor som står långt från arbetsmarknaden och som har olika typer av funktionsnedsättningar. Målet är också att hjälpa dem ut på den ordinarie arbetsmarknaden, förklarar Sara Revell Ford, vd på Samhall.
– Vårt viktigaste uppdrag är att skapa jobb för människor med funktionsnedsättningar. Det kommer alltid att finnas personer som behöver mycket stöd i sitt arbete. Vi tror att alla kan utvecklas, säger hon.
Stor efterfrågan
Att nästan 1 500 personer av de 24 000 fick vanliga jobb i fjol tycker hon är mycket bra. Det var ungefär lika många som fick vanliga jobb året innan, men åren under pandemin var svårare.
– Det betyder mycket för individerna. Det betyder också mycket på samhällsnivå, många branscher har stor efterfrågan på arbetskraft. Samtidigt är långtidsarbetslösheten hög.
Hög långtidsarbetslöshet
Men de 1 500 som fått jobb kan också tyckas vara en låg andel, särskilt i ljuset av den höga långtidsarbetslösheten. I slutet av januari var 146 000 inskrivna som långtidsarbetslösa på landets arbetsförmedlingar.
Sara Revell Ford tycker att arbetsmarknaden behöver bli mer öppen för människor som har olika funktionsnedsättningar.
– Alla företag behöver jobba med tillgänglighet. Nu höjs också pensionsåldern, och fler får exempelvis syn- och hörselnedsättningar. Vi blir duktigare, särskilt när det gäller fysiska funktionshinder. Men vi behöver göra mer, vi är inte riktigt där i dag, säger hon.