8 238 ton textil och 5 920 ton prylar. Så mycket samlade Myrorna in allt som allt under 2016. Av de insamlade textilierna var 70 procent av så hög kvalitet att de gick att återanvända. Det vill säga 5 766 ton. Av de resterande textilierna gick 20,3 procent till återvinning och endast 9,7 procent var obrukbart.
.
Precis som i de exempel som synts i medierna senaste dagarna, så får Myrorna in sådant som går direkt till förbränning. Som är i för dåligt skick för såväl försäljning som återvinning. Det rör sig ofta om prylar som gått sönder i transporten, porslin, glas och skadade möbler till exempel. Det ser vi som en del av uppdraget.
Vi har åtagit oss utmaningen att öka återanvändningen i Sverige och att öka insamlingen av textil. Då är det viktigt att vi kan ta hand om all textil, hel såväl som trasig eftersom det är enklast för givaren och det är dessutom det bästa ur ett miljöperspektiv. Den negativa konsekvensen av det är att vi får in sådant som är obrukbart, men den positiva effekten är att tröskeln är låg för den som vill skänka. Här har vi en uppgift, att lära de som skänker vad de ska tänka på. För en sak är säker: vi är helt beroende av de gåvor som skänks till oss och vi vill inte skrämma bort våra givare!
.
Myrorna är Sveriges största second hand-kedja och en av landets största insamlingsaktörer. Ansvaret för att fler skänker rätt ligger inte bara på den enskilda personen. Ett kommunalt fokus på insamling skulle kunna göra stor skillnad:
Vi märker att när vår insamlingsbehållare får en bra placering på återvinningscentralen, så är det avsevärt bättre kvalitet på det som skänks. Ett sätt att råda bot på problemet med att obrukbara grejer skänks, är såklart att tänka strategiskt kring detta. Vi på Myrorna är väldigt intresserade av att dela med oss av vår kunskap, och samarbeta med kommuner som vill ha en effektiv och smart återvinning.
.
För den osäkra givaren som gärna vill skänka, har Myrorna skapat en checklista som berättar hur man ska tänka för att prylar och textil verkligen ska få en andra chans.