Frihandel med alla kort på bordet

REPLIK / DEBATT2016-11-17 15:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ledarskribenten Olov Abrahamsson hyllar i sin ledare frihandelsavtalet TTIP och Ceta som förhandlas mellan USA/Kanada och EU.

Det han glömmer att nämna då det gäller dessa avtal är i dessa ingår någonting som heter ISDS (Investor State Dispute Settlements) som är en tvistlösningsmekanism som ger internationella investerare rätt att driva rättsprocess mot ett land om de anser att nya lagar stiftas som expropierar eller påverkar vinstmöjligheterna för företaget.

Rättsprocesserna bedrivs i något som heter skiljedomstolar oberoende av de nationella rättssystemen. Insynen i dessa domstolar är mycket begränsad och består av tre jurister som fäller dom i dessa rättsfall. Det innebär att stater kan stämmas på miljardbelopp om man till exempel vill ändra lagar gällande konsumenträtt, miljö och fackliga frågor.

Kanada och USA har ett frihandelsavtal Nafta sedan tidigare, och Kanada är nu ett av de mest stämda länderna världen. De är bland annat stämda för att de ville förbjuda den miljöskadliga frackingmetoden (utvinning av olja). Det finns många exempel på liknande processer mot stater som vill genomföra förändringar inom miljö och arbetsrätt.

ISDS avtal har funnits sedan tidigare men dessa avtal med USA och Kanada blir så mycket större och påverkar oss på ett helt annat sätt.

Risken är att dessa avtal kommer att påverka de folkvalda demokratiska beslut som tas av lagstiftare och våra folkvalda som i risk för att bli stämda väljer att ej genomförda planerad lagstiftning.

Sverige är ett av de länder som driver TTIP och Ceta mest i EU, däremot har Frankrike och Tyskland en del kritik till dessa avtal framförallt gällande ISDS där man anser att makt över beslut flyttas från folkvalda till slutna förhandlingar med i stort ingen insyn.

Socialdemokraterna i Europaparlamentet är nu öppet kritiska till ISDS avtalet och det man funderar på nu är när de svenska socialdemokraterna och LO kritiskt ska granska ISDS. Om TTIP genomförs och ex. amerikanskt bolag köper ett privat bolag inom vård eller skola av ett riskkapitalbolag så kan vi nog räkna med att bli stämda om vi genomför förändringar som minskar företagens möjlighet att ta ut vinst. Det finns heller ej någon säkerhet att dessa avtal ska ge någon större ökning av jobb om man ska döma av vad som skett i andra länder.

Tror att de flesta svenska medborgare är positiva till frihandel men att det ska ske under villkor som ej inskränker på enskilda länders möjlighet att stifta lagar som gynnar folkhälsa,arbetsrätt, miljö och kanske till och med det egna rättsväsendet.

Olov Abrahamsson raljerar och jämför kritikerna till avtalet med Donald Trump, David Cameron och kallar samarbetspartiet i riksdagen (V) för vänsterrabulister och verkar slå ihop dom en klump men det här är frågor som även socialdemokratiska väljare och övriga kritiskt bör granska.

Denna fråga har överhuvudtaget ej diskuterats i media och offentlig debatt av någon anledning, den är så pass viktig så borde få betydligt mera utrymme.

Läs mer om