Vi svenska socialdemokratiska Europaparlamentariker har tillsammans med övriga socialdemokrater i Europaparlamentet tagit fram en gemensam strategi för en hållbar utveckling på energiområdet. Där föreslår vi bland annat kraftiga energibesparingar, stora satsningar på förnybara energikällor och ökade investeringar i forskning och utveckling. Socialdemokraterna är den första partigruppen i Europaparlamentet som presenterat en gemensam strategi på detta område. Nu hoppas vi få fler partigrupper med oss på våra förslag. Det är viktigt. Vi behöver en gemensam strategi inom EU för att hantera klimat- och energifrågorna.
Hur skall vi då lösa den globala klimatfrågan och samtidigt minska vårt beroende av importerad energi? Under sommaren 2006 riktades världens ögon mot Sverige. En strategi för hur Sverige, som första industriella ekonomi i världen, ska kunna bryta sitt oljeberoende till 2020 presenterades. Strategin har utarbetats av den oljekommission som leddes av statsminister Göran Persson och tillsattes av den socialdemokratiska regeringen. Kommissionen föreslog långtgående åtgärder, som kraftiga energibesparingar i både hem och företag, satsningar på biobränslen och vindkraft samt energiforskning.
Fredrik Reinfeldt har nu sagt att man ska ta upp tråden efter oljekommissionen. Det är bra, men vi ser fram emot att regeringen lägger konkreta förslag. Det är oroande att de extra miljarder till miljön som alliansen utlovade i valrörelsen inte finns med i den budget som den borgerliga regeringen lagt fram. Däremot har man dragit in på viktiga klimatinvesteringar. De extra miljarder till miljösatsningar som utlovades i valrörelsen tycks alltså bli ännu ett av de områden som får stryka på foten för att finansiera de borgerliga skattesänkningarna.
Energifrågorna har under det senaste året legat högt på dagordningen. Det är mer angeläget än någonsin att komma fram till lösningar som kan minska vår klimatpåverkan, ge oss säker tillgång på energi och skapa en hållbar utveckling som leder oss bort ifrån beroendet av olja och andra fossila bränslen. Vi anser att Sverige skall ligga i framkant i detta arbete. Sverige har sedan vi gick med i EU haft en socialdemokratisk regering som drivit miljöfrågorna hårt inom EU. Vi hoppas att den borgerliga regeringen vill fortsätta det arbetet, inte minst genom att driva på för minskad klimatpåverkan.
Inom EU har vi verktygen för att kunna påverka, men det måste finnas en politisk vilja att fatta långsiktiga beslut. Vi socialdemokrater i Europaparlamentet har presenterat våra förslag på vad som bör göras. Nu ser vi fram emot att se vad EU:s regeringar, däribland den borgerliga regeringen i Sverige, har för förslag. Tillsammans måste vi forma en långsiktigt hållbar energipolitik.