Vi måste satsa mer på solenergi

Vi har alla förutsättningar att bli bäst på solenergi i Piteå. Och att solel verkligen behövs har ju den gångna sommaren visat, menar Anders Nordin (SLP).

Anders Nordin (SLP), som själv har en solcellsanläggning hemma på gården, skriver här om vikten av kraftigt utökad solenergi. Det är inte minst den gångna sommaren ett argument för, menar han. (Arkivbild)

Anders Nordin (SLP), som själv har en solcellsanläggning hemma på gården, skriver här om vikten av kraftigt utökad solenergi. Det är inte minst den gångna sommaren ett argument för, menar han. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2018-09-13 17:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Piteå kan och ska vara ledande i användning och utveckling av solelektricitet. På årsbasis har vi en solinstrålning som motsvarar det geografiska södra Tyskland. I Sverige har vi en oerhörd brist på elektricitet producerad direkt från solen.

Sommaren 2018 visade klart bristen på sol-el. Sverige var tvunget att importera stora mängder el från de för miljön skadliga kolkraftverken. Hur kan det komma sig?

Kärnkraften var tvungen att stänga och det även i Sverige eftersom vattnet som skall kyla reaktorerna var för varmt.

Varken nuvarande eller kommande fantasifoster-kärnkraftverk har därför någon framtid och hör till det förgångna.

Vindkraften, som producerar 2/3 av sin el under vinterhalvåret, producerade ännu mindre denna sommar då dessa verk behöver lågtryck som blåser. Något som vi inte fick mycket av denna sommar. Lika problematiskt blev situationen för vattenkraften.

Sommaren var torr och bestod av högtryck och vattenmagasinen tenderade att tömmas. Sverige blev el-importör.

Varje producerad kWh sol-el här i Piteå kommun trycker bort el producerad av kolkraftverk i Polen.

Ledningarna hänger ihop och solcellernas el går direkt till närmaste konsumenter. Batteri-kapaciteten för el är enormt stor redan nu. Vattenkrafts-magasinen är de facto enorma batterier.

Använder vi sol-el under sommaren så behöver vi inte tappa vattnet från dessa för produktion av el. Vi sparar vattnet till vintern.

Lite fakta. Globalt installeras nu varje år sol-el-anläggningar på ungefär 2,5 gånger Sveriges totala tillverkning av el alla energislag inräknat. Och takten ökar mycket snabbt.

Utan att behöva göra ett enda ingrepp utan bara använda de lämpliga tak som finns i Sverige kan det totala el-behovet Sverige har täckas till cirka 40 procent.

Skol- och Landsbygdspartiet har i motioner framfört att alla äldreboenden skall få tillgång till en kombination av sol-celler och luftkonditionering.

En trippel win-win-metod då inomhusklimatet varma dagar blir acceptabelt både för de äldre och för personal samt att funktionen ger både plus i ekonomin och minskar behovet av el från andra källor. SLP har också tidigare begärt att PiteEnergi får i uppdrag att kartlägga alla de byggnader där solelsinstallationer kan göras och vara lämpliga. Digitala program för detta finns redan.

PiteEnergi och de forskare som finns involverade från LTU, Piteå Science Park, RISE ETC och SunRISE med flera är redan nu de ledande i att forska och få fram solel i arktiskt klimat.

Piteå kommun bör, om den politiska viljan finns, självt agera och stimulera så att många solanläggningar kommer till stånd i det verkliga bostadsbestånd som redan finns. Inte bara för att forskarna saknar objekt i verkligheten att analysera, där hus och tak redan finns i olika väderstreck och lutningar, utan för att solel-produktion är en viktig del i vårt miljö- och välståndsbyggande.

Mina egna två anläggningar kommer därför att studeras av forskarna. Men det behövs fler.

Deltagare i evenemanget ”Arctic Solar – solel i nordiskt klimat 30 augusti”

Läs mer om