Vem tar ansvar?

Piteå2015-10-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte ett ljud hörs från de tre partier som i praktiken själva styr barn- och utbildningsnämnden, bun. Socialdemokraternas Ruth Rahkola, Stefan Askenryd, Anna Bogren Dahlberg, Marianne Hedkvist, Ferid Letic, Peter Forss, Louise Mörk, Massoud Sari Aslani och Linda Bergström, Vänsterpartiets Maria Holmqvist Ek och Berit Larsson eller Miljöpartiets Catrin Gisslin och Florian Seibicke. Alla har ni valt att låta bli att konfrontera er med oss drabbade och de negativa konsekvenser som blir följden för oss, av ert beslut att lägga ner vår väl fungerande skola i Holmträsk, med stadigt elevunderlag och legitimerade lärare?

Har ni tänkt att ert beslut om nedläggningen ska ske utan att offentligt behöva ta något ansvar för denna stora förändring som drabbar så många? För det är väl ändå inte så att ni tycker att vi får ”skylla oss själva” som valt att bo på landsbygden? Eller har ni kallt räknat med att ni inte behöver våra röster från Alterdalen och kanske några andra landsbygdsbors i nästa val 2018?

Tänker ni att ni ändå klarar er med stadskärnans innevånares röster? Den analys Socialdemokraterna lät göra efter förra valets tillbakagång 2014, visade ju faktiskt på att så är inte fallet. När man som inbjuden kommunmedborgare får sitta med på ett bun-möte och med bestörtning ser på när vuxna förtroendevalda politiker gäspar och gör miner när andra än sina egna partikamrater har ordet, så blir i alla fall jag väldigt upprörd.

Vanligt simpelt folkvett borde väl ändå genomsyra även ett nämndsmöte i kommunen. Detta är något som läggs stor vikt på, redan i förskolan och även läroplanens intentioner är tydliga på detta område. Jag tänker: Är det dessa människor som sitter i maktposition i barn- och utbildningsnämnden i Piteå kommun? Jag häpnar! Kan det se ut så här i fler nämnder? Inte omöjligt! Detta kan ju förklara en hel del beslut som tagits genom åren.

Min uppfattning är att det är några få drivande som pratar för sin sak och lierar sig med passande för att få sin vilja genom. Lite som ”Expedition Robinsson” eller en sandlådelek. Alla konkreta frågor om konsekvenserna för skolnedläggningen på buns möte som vi inbjudna kommunmedborgare kom med den 30 september, girade ni skickligt undan, helt enkelt genom att inte svara på frågorna alls. Var denna inbjudan återigen bara ett ”spel för gallerierna”, ännu en punkt som måste genomlidas från er sida för att sedan ”tuffa vidare” i eget spår utan att bemöta eller ta till sig medborgarnas åsikter?

Men vi vill faktiskt ha svar på hur det ska bli för alla våra barn som måste åka upp till 4,4 mil varje dag, för oss föräldrar som i alla väder måste köra upp till drygt nio mil dagligen alla årstider. Hur blir det med skolskjutsar, väntetider, skoldagars längd, klasstorlekar, lärare och arbetsmiljön för våra barn? Och vad ska ni hitta på med vår skola som ska utveckla landsbygden, ännu mer än att hålla denna öppen för familjer som väljer att bosätta sig här?

Jag tycker att Piteå kommun bör ha och ta ett ansvar för alla sina skattebetalande medborgare? Så hur ska ni göra i detta fall? Efter att ha beskådat det faktum hur det kan gå till på ett nämndsammanträde och även oviljan från sittande beslutande partier att offentligt ta ansvar för sina beslut, så vill jag uppmana alla, att väldigt noga tänka sig för i nästa kommunval. Lägger du en röst på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet så är det lika med att lägga sin röst på Socialdemokraterna. Upplysningsvis så har inte Socialdemokraterna själva majoritet i Piteå kommun i dag, men har skaffat sig detta genom att liera sig med två andra partier som öppet lovat att vara dem trogna i alla frågor och som princip aldrig hålla med eller uppmuntra något som kommer från oppositionens partier.

Ett annat scenario som jag hoppas på i nästa val är att de politiska partiernas representanter som kommer till makten, faktiskt också står fast vid sina vallöften efter valrörelsen. Förhoppningsvis finns det den dagen människor som står upp för sina och partiets åsikter och inte offrar det väljarförtroende de fått, genom att liera sig med ett helt annat parti. För mig är detta en konstig form av demokrati om det ens kan kallas demokrati? Återigen frågar jag mig: Känner du som medlem i bun dig tillfredsställd med vad du hittills åstadkommit i din politiska karriär? Är du bekväm med, stolt över och vill bli ihågkomna för det beslut du har varit delaktiga i: att lägga ner den väl fungerande skolan i Holmträsk, med stadigt elevunderlag och legitimerade lärare?

Läs mer om