Under förra veckan skrevs flera artiklar i Piteå-Tidningen med anledning av Enercons varsel av 38 personer i Piteå på grund av nedläggningen av den svenska installationsavdelningen. Även vindkraftsutbildningarna kommenterades. Eftersom vissa uppgifter enligt min mening gav en ofullständig bild av problemet vill jag här ge min syn på saken.
Vid en vindkraftsetablering läggs oftast väg- och elnätsbyggande, transporter, skogsavverkning med mera på lokala företag, medan uppmontering och drifttagning av turbinerna mestadels utförs av professionella, utländska monteringsteam (”vindkraftsrallare”) med stor erfarenhet ”worldwide” av detta arbete. Om man studerar alla stora vindkraftsprojekt i Sverige ser man att denna praxis också etablerats i vårt land. I Piteå är vi dessutom vana vid att större servicearbeten och nybyggnationer vid våra stora industrier i stor utsträckning engagerar arbetskraft från utlandet. I Markbygdenfallet har det hittills varit det danska företaget EU-montage som stått för det absolut mesta av monteringsarbetet.
Enercons egen personal – cirka tio stycken av den nu varslade personalen – har fungerat som övervakare och experter samt utfört vissa kritiska moment i monteringsarbetet. Denna del förs nu över till underleverantörer. Huvudanledningen till detta är att inga alternativa jobb finns för dessa personer i övriga Sverige, Norden eller utlandet under de vintermånader då arbetet på grund av kyla måste stå stilla i Markbygden. Man kan tycka att Enercon borde ha förutsett detta på ett tidigare stadium men marknaden har minskat kraftigt och man blev tydligen tagen på sängen av detta faktum.
Underhåll och drift görs däremot av lokala team med fysisk närhet till turbinerna. Enercon har nu tolv personer anställda som ansvarar för service på de vindkraftverk som är byggda i Markbygden och norra Västerbotten. Dessa ingår alltså inte i gruppen på 38 personer som nu har varslats om uppsägning.
Så till våra lokala utbildningar: En viktig bit för att skapa lokala arbeten är att se till att det i Piteå ska finnas anställningsbar, utbildad arbetskraft. Piteå kommun har därför initierat en tvåårig yrkeshögskoleutbildning till internationell vindkraftstekniker. Detta är en eftergymnasial högskoleutbildning, som eleverna finansierar genom studielån och studiebidrag på samma sätt som universitetsstudier. Intagningen är nationell och söktrycket har varit stort. Ungefär en tredjedel av utbildningen är ”lärande i arbete”, det vill säga företagspraktik.
Eleverna är i första hand inriktade på service, det vill säga underhåll och drift av vindkraftverk, vilket vi ser som en strategisk satsning eftersom ett fullt utbyggt Markbygdenprojekt kommer att behöva cirka 200 drifttekniker, som rimligen måste finnas i närheten av de verk de ska serva. Av de 28 personer i den första årskullen som gick ut i våras har också två stycken fått jobb hos Enercon. Eftersom utbildningen har nationellt intag sprids teknikerna över hela Sverige där efterfrågan finns. Med sin utbildningsbakgrund är de också anställningsbara i andra typer av elkraftproducerande verksamheter typ vattenkraftverk. ”Tajmingen” för denna utbildning känns väldigt rätt. Vi utbildar cirka 30 personer per år och när Markbygdenprojektet är fullt utbyggt är rimligen många av våra tekniker anställda i Piteå.
Viktigt att denna YH-utbildning inte sammanblandas med den av Piteå-Tidningen i förra veckan beskrivna arbetsmarknadsutbildning på 20 veckor som Arbetsförmedlingen har initierat. Den utbildningen har inriktning mot installatör- och montörsidan och har tyvärr haft svårt att skapa anställningar hos Enercon och EU-montage. Båda ovannämnda utbildningar har sina skollokaler på Furunäset och Lernia som utbildningsanordnare vilket gör att de lätt kan blandas ihop.
Tilläggas kan att arbetet med Markbygden fortsätter med eskalerad kraft. Nästa etapp kommer att omfatta 77 plus 8? vindkraftverk. Inga ändringar är aviserade avseende dessa planer. Ställverket i Råbäcken är nu färdigmonterat och förberett för att kunna ta emot el från knappt hälften av den totala kommande elproduktionen i Markbygden. En utvärdering kommer att göras av hur stor lokal nytta Skogberget med sina 36 verk har gett och kommunen fortsätter oförtrutet sitt arbete med att påverka och stimulera till maximal lokal sysselsättningseffekt.