Tänker Piteå kommun sänka hela elevhälsan?
"Det är dålig arbetsgivarpolitik att elevhälsans specialistkompetens inte tas tillvara på ett mera professionellt och resurseffektivt sätt. Och framför allt är det inte schysst mot eleverna, föräldrarna och lärarna", skriver Brith Fäldt (V).
Foto: Maria Johansson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hittills så har den "pedagogiska linjen" gällt och nu är man på väg att strama upp detta ännu mer. Det här är mycket olyckligt och bär drag av samma sorts klåfingrighet som Björklunds senaste "skolreformer".
Om man inte vet hur elevhälsans arbete ser ut i praktiken så kan det låta som en rätt klok tanke att rektor ska vara chef. Problemet är att ingen enda kurator eller skolsköterska bara arbetar på en skola utan på flera rektorsområden samtidigt. Vilken av rektorerna ska då vara chef? Skulle rektorerna bli chefer så skulle arbetsvillkoren och möjligheterna att utföra ett likvärdigt arbete försvinna. Det här drabbar inte bara personalen enskilt eller som grupp i form av arbetsrelaterad ohälsa utan det drabbar i förlängningen även elever, föräldrar och skolpersonal.
Med det här synsättet på elevhälsan så får inte Piteå kommun ut maximalt av sina anställda. Men de aviserade förslagen till lösningar är på förhand dömda att misslyckas för det är ingen framgångsrik väg att kliva 15 år tillbaka i tiden. Nu vill skolchefen (med stöd av Ruth Rahkola och ledningsgruppen) anställa en utredare med uppdrag att låta rektorerna "omhänderta elevhälsans personal" i framtiden. Men, häpp då! Det låter nästan som Björklunds stollerier ... Omhänderta elevhälsans personal ... handlar det om en polisiär aktion, eller vad?
Nej, framtidens elevhälsa måste vara mera professionellt organiserad för att kunna möta de problem som vi inte lyckas så bra med i dag. Det vore riktigare att, som Vänsterpartiet föreslår, ha en gemensam elevhälsoorganisation för hela den kommunala skolan, det vill säga både grundskolan och gymnasieskolan.
Då skulle man öka chansen att fånga upp elever med svårigheter i ett tidigt skede och sedan kunna följa dem genom hela skoltiden. Inte som nu släppa iväg dem till gymnasiet och låta det ta en termin eller ett helt läsår innan de "upptäcks" igen. Vänsterpartiet menar att vi inte har råd att förlora ungdomar på ett sånt sätt. Det behövs en ordentlig satsning på barn och ungdomar, en satsning på utökat familjestöd och tidiga och samordnade insatser och en fördjupad studie- och yrkesvägledning.
Elever och deras familjer ska inte behöva bollas mellan olika myndigheter och man ska framför allt inte behöva tvingas misslyckas för att få tillgång till rätt insatser. Det är dålig arbetsgivarpolitik att elevhälsans specialistkompetens inte tas tillvara på ett mera professionellt och resurseffektivt sätt. Och framför allt är det inte schysst mot eleverna, föräldrarna och lärarna. Vi undrar verkligen var tanken om en ungdomshälsa tog vägen.