Tänk inte bara på ekonomin
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om man flyttar årskurs 6 till högstadiet "tvingas" de in i en tuffare miljö med hårdare klimat. Det innebär slutet på utevistelse under rasterna. Vem kommer inte ihåg fotbollsmatcherna, snöbollskrigen, vägg i vägg och andra uteaktiviteter under mellanstadieperioden? Dessa avbröts första dagen på högstadiet! En och annan snödöpning förekom visserligen, men andra aktiviteter var uteslutna - man skulle tänka på smink och frisyr och i stället bara sitta inne och hänga.
Det finns i dagsläget två fritidsavdelningar på Lekenskolan, cirka 50 barn har plats där. Fritids har inte alla elever som finns på skolan, de flesta slutar fritids i årskurs 4 eller 5. Trots detta har de problem vid exempelvis mellanmålet som måste ätas i omgångar för att de ska få plats. Om flytten skulle genomföras skulle det innebära att de cirka 120 eleverna på skolan också skulle vara i behov av fritidsplats. För att kunna ta emot alla de barnen måste Lekenskolan byggas om, redan nu saknas ändamålsenliga lokaler till de båda fritidsavdelningarna. Självklart är utevistelse något man ska förespråka, men som betalande förälder bör man kunna ställa krav på verksamheten även inomhus.
Klimatet på en skola med åldersblandad verksamhet är oftast väldigt bra. De nya, yngre eleverna kan se upp till de större barnen och lär sig snabbt skolans regler och policy. Just nu börjar cirka 10-15 nya elever på Park- respektive Lekenskolan varje år. (Barnskola finns också på bland annat Tärnstigen om ni undrar varför siffrorna inte stämmer.) Dessa barn kommer snabbt in i skolans rutiner och personalen får snabbt kontakt med de nya barnen. Om förslaget drivs igenom skulle det bli ca 40-50 nya små ansikten som de vuxna ska, förutom det faktiska lärandet, se, höra, uppmuntra, stödja, trösta och motivera, det vill säga få dessa elever att känna sig välkomna in i skolans värld med allt vad det innebär.
Social kompetens är en viktig ingrediens i dagens samhälle, något man lär sig i relation med andra. Det är ännu en fördel med åldersblandad skola där man kan se hur barn i andra åldrar uppför sig och vilka konsekvenser deras beteende får, en ökad förståelse från de äldre gentemot de yngre tränas också upp. Ska man gå genom hela skoltiden med kamrater som är max två år äldre/yngre tror jag att man tappar en viktig pusselbit från det verkliga livet, där man måste kunna samverka med människor i blandade åldrar.
Sedan kommer man till hur den tänkta omorganisationen ska gå till rent praktiskt. Redan nu är det svårt att hinna med den befintliga organisationen inför skolstarten på hösten. Är man negativ är det enkelt att måla upp en lätt kaotisk situation för skolledning, rektorer och lärare som i slutändan kommer att drabba den enskilda elevens viktiga skolstart. Jag är dock en positiv person som hoppas och tror att ledningen för denna fråga kommer att ta ett vettigt beslut. Glöm bara inte att nyttja den kompetens som finns i våra skolor, ta kontakt med personal som finns i verksamheten och lyssna till deras åsikter. En fråga som denna berör så många och behöver stötas och blötas, uppför en dialog med skolpersonalen. Ofta dyker det upp saker man inte tänkt på från början, och det handlar om det viktigaste vi har - barnen! Min tanke med detta debattinlägg var att lyfta fram andra aspekter än den ekonomiska och förhoppningsvis har jag väckt en och annan fundering hos de beslutande och andra berörda.
Tack för visat intresse!