Ta ett samlat grepp om snöskotern

Leif Pettersson (S), riksdagsledamot.  (Arkivbild)

Leif Pettersson (S), riksdagsledamot. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2011-01-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt som snön faller i länet drar en ny snöskotersäsong igång. Varje år säljs cirka 8 000 nya snöskotrar och totalt finns 250 000 snöskotrar i Sverige, lika många som antalet mopeder. Men skillnaden på leder för skotertrafiken och vägarna för mopeden är stora. 90 procent av snöskoteråkarna föredrar att följa skoterlederna. De är oreglerade och sköts i huvudsak av frivilliga krafter oftast lokala skoterföreningar. En del leder underhålls noggrant och kontinuerligt andra sparsamt och sporadiskt.

De som besöker länet för att prova på en skotertur ska ha rätt att kräva en hög standard på de leder som finns tycker jag. Men i och med att skotertrafiken ökar samt att skotrarna är större, tyngre och starkare har ledslitaget också ökat markant. En del klubbar har i dag svårt att sköta lederna på ideell basis.

Snöskotertrafiken är en näring som växer för varje år som går. Snöskoterturismen i länet har en stor potential att utvecklas än mer och därmed också bidra till ekonomisk tillväxt och sysselsättning. Snöskotern beräknas omsätta mycket pengar i vårt län och fem miljarder i landet. Därför blir det en viktig inkomstkälla för många näringsidkare. I Kanada och USA spenderas mer än 28 miljarder dollar för snöskoterkörning varje år (logi, bränsle, livsmedel och underhåll med mera). Ofta är detta den enda inkomstkällan för mindre städer som enbart bygger på turism under sommar och vintertid.

Vi är några snöskoterägare i riksdagen som följt snöskoterns utveckling genom åren och förstått att det nu är hög tid för att ta politiskt ansvar även för denna trafik. I ett flertal debatter med olika ministrar, nu senast med miljöminister Andreas Carlgren, har vi fört fram att det behövs ett samlat grepp och ett nationellt ansvar för snöskotertrafiken. Det gäller främst finansieringen av utbyggnad och drift av skoterleder. Det finns en rad frågor som politiken måste svara på. Om vi ska ha ett betalsystem för att säkra skoterledernas framtid, hur utformas ett sådant? Vem ska i så fall vara huvudman? Hur fördelas de medel avgiften inbringar över landet? Hur hög ska avgiften vara? Vilka krav ska ställas på mottagaren? Hur säkerställs anläggande och drift av ledsträckor genom områden i glesare bebodda delar av landet?

Andreas Carlgren hänvisar till snöskoterrådet men det är inte ett beslutande organ utan bara ett samordnande. Frågorna kommer med den inställningen att förbli obesvarade. Jag tycker att skoterfrågorna borde ligga på infrastrukturministern. Vad är det för skillnad på en snöskoter och andra fordon?

Varje år anordnas en "Snöskoter-riksdag". I år var jag med och vi höll till i Idre. Det var en politiker från Vänsterpartiet, Moderaterna och två från Socialdemokraterna. Vi hade en ganska samstämmig uppfattning om de frågor som togs upp och ser gärna en ordentlig parlamentarisk utredning för att en gång för alla få ordning på dessa frågor. Där framkom också att snöskoteråkarna är med på att betala en årlig avgift om det är det som krävs för att erbjuda skoteråkarna säkra och likvärdiga leder i framtiden.

Läs mer om