Barn- och tvångsäktenskap förekommer fortfarande i Sverige. Det står i strid med FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheten och FN:s barnkonvention, som säger att äktenskap ska ingås av myndiga personer som ger sitt fulla samtycke. Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som är överordnad svensk lag, ger motsvarande skydd.
Enligt Ungdomsstyrelsen uppger 70 000 unga att de inte har möjlighet att välja hur de ska leva sitt liv. 8 500 är rädda för att bli bortgifta. Över en fjärdedel av unga i storstädernas förorter upplever att föräldrar, religion och kultur begränsar deras val. 400 17- och 18-åringar, varav 356 med utländsk bakgrund, är gifta.
De svenska kraven för att ett äktenskap ska anses vara giltigt - en behörig vigselförrättare som bekräftar vigseln, båda makarnas närvaro och samtycke - kan i vissa fall sättas ur spel. Det gäller framför allt vid så kallade fullmaktsäktenskap som ingås genom ombud. Följden är att flickor och unga kvinnor med utländsk bakgrund inte har samma skydd mot barn- och tvångsäktenskap som sina vänner med svensk bakgrund.
Varje undantag från barnkonventionens bestämmelse att alla är barn upp till 18 år urholkar det skydd som åldersgränsen utgör. Barn ska ha rätt att utvecklas utan att samtidigt behöva ha det ansvar och de plikter som vuxenskapet innebär. Barn- och tvångsäktenskap är, liksom äktenskap genom ombud, en del av ett system för att kontrollera och begränsa flickors och unga kvinnors frihet. Hedersmord är det yttersta uttrycket för denna kontroll.
Svenska FN-förbundet samarbetar i kampanjen Flicka med både FN:s befolkningsfond och FN-rörelsen i Demokratiska republiken Kongo. I dag, på FN:s dag mot våld mot kvinnor, vädjar vi om stöd till arbetet för att minska antalet barnäktenskap. Vi startar också inom kort en Facebook-grupp med kravet att flickor ska få fortsätta att vara barn.
Om ett halvår, i maj 2012, presenterar tidigare JK Göran Lambertz en utredning om barn- och tvångsäktenskap. I väntan på det nya förslaget har antalet dispenser för barnäktenskap minskat. Nio sådana dispenser gavs under åren 2005-2007, som är de senaste med tillförlitlig statistik. Närmare hälften av Sveriges länsstyrelser, som är de dispensgivande myndigheterna, anser att dispensrätten ska avskaffas.
För att uppfylla Sveriges FN-åtaganden, för att med trovärdighet kunna hävda barns rättigheter i internationella sammanhang och för att skydda flickor och unga kvinnor i vårt land från övergrepp måste regering och riksdag ta steget fullt ut och införa ett totalförbud mot barn- och tvångsäktenskap. Allt annat vore ett svek mot Sveriges unga.