Staten en god ägare

Piteå2005-12-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Statligt ägande är förkastligt enligt en samstämmig borgerlighet. Den tesen har de drivit sen Hedenhös dagar. Senast de kom överens om det var i Maud Olofssons bastutunna. Såg programmet om varvskrisen söndagen den 30/10-2005. Det visade tydligt vådan av en oduglig verkställande ledning och en statsmakt som inte ansåg sig ha råd att satsa på de varv som rimligtvis var konkurrenskraftiga.

Vi kommer alla ihåg hur drevet mot den statliga satsningen i LKAB, SSAB och Assi bedrevs av borgerliga politiker på den tiden det begav sig. Facit har vi nu, stål och gruvindustrin är vinstmaskiner och till stor glädje för ägarna, statsmakten och oss skattebetalare. Inte minst vi i Norrbotten har all anledning att vara glada över de statliga satsningarna i nämnda industrier.

Skogsindustrin, den statliga, har borgarna redan sålt ut. Nådaskottet gav superministern Björn Rosengren.



Vad kommer att hända när borgarna tillträder regeringsmakten, om nu den olyckan skulle vara framme.

De kommer att fortsätta privatiseringen av statliga bolag och till slut ligger nog även Vattenfall i privata händer. Detta till men för en ansvarsfull energipolitik värd namnet.

I en ansvarsfull energipolitik ligger kraven att tillhandahålla tillräckligt långsiktigt mängd energi, samt att driva och satsa på en förnyelsebar och miljövänlig energi som samtidigt skall vara konkurrenskraftig gentemot omvärldens energipriser.

Det kravet klarar ingen borgerlig regering, det har vi ju sett förut.

Stora Enso och även andra skogsindustrier aviserar neddragningar och vad värre är, även nedläggningar eller försäljningar till någon aktör som sedan får lägga ned nämnda fabrik sedan det gottaste kramats ur.

Skälet till det är höga energiavgifter samt en vilja att etablera sig i lågkostnadsländer med låga löner. Personligen tror jag att det sista alternativet är den största anledningen.



För vad programmet om varvskrisen visade med all önskvärd tydlighet var rädslan för konkurrensen från först då Japan. Deras varv subventionerades av staten och när staten i Japan inte subventionerade varven längre, så konkurrerades de ut av Sydkorea.

Deras varv går samma stålbad till mötes och nu är det väl Kina som tar över.

Hade bolagsledningarna i de Svenska varven haft kompetens och framsynthet, samtidigt som staten tillåtits gå in i varvsindustrin, så hade Sverige haft en varvsindustri och förmodligen lika konkurrenskraftig som dagens LKAB och SSAB.

Vad har det med att eventuell borgerlig regering privatiserar till exempel Vattenfall? Jo, det att den elintensiva industrin kommer att få mycket dyrare el och då kommer förmodligen fler att följa Stora Ensos modell.

Flera mindre bruk, som i och för sig går med vinst, kommer att försvinna och Sverige som är det ledande skogsindustrilandet i Europa för närvarande, lägger sig än en gång platt inför ett inbillat hot. Det vore sorgligt, mycket sorgligt.

Läs mer om