Den 22-29 juli kommer fredsaktivister från hela världen att ha ett sommarläger i Luleå. Den 22-23 juli genomförs ett öppet seminarium i gymnasiebyns aula. Talare kommer från Europa, USA, Sydamerika, Sydostasien. Valet att hålla lägret och seminariet i Luleå är inte en tillfällighet. Säkerhetsläget i norr och Sveriges förhållande till Nato kommer att bli en av de stora frågorna framöver. De kommer att påverka vår vardag, inte minst i Norrbotten.
Den militära upptrappningen i Arktis sker nu på bred front. I augusti kommer Kanada att genomföra en stor militärövning i Arktis, operation Nanook. Denna övning är numera årlig och har även genomförts tillsammans med militärer från Nato-länderna USA och Danmark. Övningen är ett sätt att markera ökad närvaro i Norra Ishavet efter att Ryssland framfört sina anspråk på delar av havsterritoriet.
Norra ishavet kommer inom ett par årtionden att kunna vara isfritt på grund av den globala uppvärmningen. Under dess havsbotten finns bortåt 30 procent av världens outnyttjade gastillgångar samt 10-15 procent av de outnyttjade oljetillgångarna. Dessa tillgångar kommer att bli mycket strategiska eftersom de befintliga källorna i dag inte kommer att kunna hålla jämna steg med den ständigt ökade efterfrågan. Samtidigt är utvinning förknippad med enorma miljörisker. Klimatet är extremt och olyckor liknande den i Mexikanska golfen kan få långt värre konsekvenser. Det bästa för både miljö och klimat vore att ishavet fredades helt från exploatering.
Sverige borde i nuläget agera för nedrustning och avspänning i området, för ökade kulturella och ekonomiska kontakter. Åtgärder som ökar förtroendet och minskar riskerna för framtida militära konflikter. Tyvärr gör svenska regeringen tvärtom. Istället för alliansfrihet och avspänning väljer regeringen att öka samarbetet med Nato. Sverige har blivit en aktiv deltagare i Nato:s krig och Sverige är numera en av världens största vapenexportörer. Speciellt oroande för är Natos ökade närvaro i norra Sverige. Sverige upplåter ett av världens största militära övningsområden åt Nato och åt vapenindustrin, det så kallade NEAT, (North European Aerospace Testrange) samt deltar numera regelbundet i Nato-övningar på Nordkalotten.
Svenska folkets inställning till
Nato-medlemskap har blivit alltmer negativt under Sveriges deltagande i Afghanistankriget. Regeringen agerar däremot för att knyta Sveriges försvar och utrikespolitik så nära till Nato så att ett medlemskap så småningom bara blir en formalitet.
Därför känns det extra viktigt att kunna hälsa fredsrörelsen välkommen till Luleå. Vi har ett stort behov av att öka våra kunskaper om vad som är på väg att hända och tillsammans diskutera vilka alternativa vägar som finns bort från miljöhot, vapenskrammel och militär uppladdning i norr.