Nyligen presenterade vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson en av regeringens kommande skattehöjningar. I korthet går den ut på att ännu fler än idag ska betala statlig skatt, genom att begränsa skiktgränsen för statlig skatt. Skattehöjningen ska, enligt Sjöstedt och Andersson, ta in ytterligare 2,7 miljarder kronor. Man pekar gärna på att det är ”höginkomsttagare” som får sin skatt höjd. Sanningen är att det är människor med helt vanliga jobb och inkomster.
.
Sedan regeringen tillträdde har den – trots löften om att inte höja skatten för vanliga löntagare – höjt inkomstskatten för över en miljon människor. Fyra av tio barnmorskor, fyra av tio poliser och sju av tio ingenjörer, för att nämna några exempel. Det är dessa människor som regeringen höjer skatterna för. Istället för att höja skatterna borde vi göra det mer lönsamt att arbeta.
.
Höga marginalskatter gör istället att människor väljer bort att jobba ett extra pass och är lediga istället. En rapport från Almega visar att Sverige förlorar kapacitet motsvarande 2 800 läkare per år, eftersom många läkare väljer att vara lediga istället för att jobba extra. Skälet är att det lönar sig för dåligt. Liknande resonemang finns om specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Att vården inte kan använda sin fulla kapacitet, och därmed riskera patientsäkerheten, på grund av skatter är häpnadsväckande.
.
Tror Fredrik Lundh Sammeli (S) att det blir fler eller färre händer i sjukvården, blir det fler eller färre poliser på stadens gator och torg om läkare, sjuksköterskor och poliser tar ut ledighet istället för att arbeta?
.
Det är människors arbete, företag och företagande som bygger Sverige starkt, det är inte skattehöjningar. Därför behövs det en politik där det lönar sig bättre att arbeta och lönar sig bättre att driva företag.