Skärp miljöpolitiken!
Aleksander Gabelic
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I det första scenariot, kallat "marknaden först", får den privata sektorn regeringens stöd i jakten på maximal ekonomisk tillväxt. Agenda 21 och andra överenskommelser om hållbar utveckling väger lätt eftersom hållbara marknader ses som viktigare än människa och miljö.
Scenario nummer två, "politiken först", innebär att regeringen med stöd från den privata sektorn och det civila samhället förbättrar miljön och ökar människors välfärd samtidigt som den betonar ekonomisk utveckling. I det här scenariot vidtas, trots spänningar mellan miljöpolitiken och den ekonomiska politiken, vissa åtgärder för att främja hållbar utveckling.
En regering och en privat sektor som tävlar om att värna välfärden för framförallt de rika och mäktiga i samhället är grunden för det tredje scenariot, "säkerheten först", som fokuserar på en rik minoritet. Hållbar utveckling ses här bara som ett sätt att maximera tillgång till miljön för dem som redan har makt. FN betraktas med misstänksamhet.
I det fjärde och sista scenariot, med rubriken "hållbarheten först", samarbetar regeringen med det civila samhället och den privata sektorn för att förbättra miljön och öka människors välfärd. Miljö, sociala frågor och ekonomi väger lika tungt. Tilltro finns till olika FN-beslut.
Tre slutsatser i UNEP-rapporten är särskilt viktiga:
Olika miljöfrågor hör samman. Medvetenheten om sambanden mellan olika miljöproblem, till exempel föroreningar av luft och vatten, markförstöring, klimatförändringen och förlusten av den biologiska mångfalden, måste öka, menar rapportens författare.
Den globala miljöförstöringen minskar eller till och med upphör vid mitten av 2000-talet. I alla de fyra scenarierna minskar glädjande nog avskogningen under perioden. Några scenarier visar också att utrotningen av växt- och djurarter och utsläppen av växthusgaser minskar något samt att temperatur-
ökningen avtar.
Investering i miljömässig och social hållbarhet hämmar inte ekonomisk utveckling. Den viktigaste slutsatsen i UNEP-rapporten är att ökade investeringar i hälsa, utbildning och teknik som gagnar miljön ger lika stor och mer jämlikt fördelad ekonomisk tillväxt per capita jämfört med scenarier som inte lyfter fram sådana investeringar.
På Världsmiljödagen kräver FN-rörelsen i Sverige att landets politiker tar sitt ansvar för den pågående miljöförstöringen. Den nya UNEP-rapporten ger kommuner, riksdag och regering nya verktyg för att föra en aktiv miljöpolitik.