(S)å vill vi satsa på landsbygden

Piteå2006-09-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi behöver både stad och land! I Piteå bor ungefär halva befolkningen i vad vi kallar landsbygd och den andra halvan i stadsbygden. Det är en betydligt högre andel landsbygdsboende än i andra jämförbara kommuner, till exempel Boden och Luleå. Det beror inte på tillfälligheter, utan på en medveten socialdemokratisk politik sedan kommunsammanslagningen 1967. Då enades man om att alla kommundelar ska få förutsättning att leva. Så blev det, och så är det också i dag.

Ändå målas ibland i debatten upp en motsättning mellan vår stad och vår landsbygd. Det satsas bara i stan, heter det. Påståendet saknar egentligen grund men är djupt olyckligt. Alla Pitebor är betjänta av ett centrum som är trevligt och välkomnande. Vi vill inte mötas av ett slitet och förfallet centrum. För Piteå som turistort är det också oerhört viktigt, eftersom centrum oftast är det första en besökare möter.



Men lika viktigt är att vi har en inbjudande och levande landsbygd. Vi vill inte mötas av ängar som är igenvuxna av sly. Vi vill inte mötas av ödegårdar. Vi vill inte mötas av stora busksnår, som gör att vi inte kan se sjöar och fjärdar. Vi vill ha öppna landskap med liv och rörelse. För det behövs förutsättningar för människor att bo på landsbygden.

I Piteå finns de förutsättningarna. En väldigt viktig sådan är tillgång till en fungerande infrastruktur i form av vägar, vatten och avlopp. Här har kommunen satsat och fortsätter satsa stora belopp. Liksom det också är viktigt att vi kan erbjuda tomter för byggande. Kommunen har vidare radikalt sänkt tomtpriserna för att locka fler att bygga hus i byarna.



Men det räcker inte. För att fortsätta stärka förutsättningarna på landsbygden vill vi gå vidare med följande:

Kommunal köptrohet i byarna. Affären är en av de viktigaste funktionerna i en by. Samtidigt är det tufft för många affärer i de mindre byarna att klara sin ekonomi och de är mycket beroende av köptrohet hos sina kunder. Vi vill därför att även kommunen skall vara köptrogen den lokala butiken i dessa byar. Det innebär i klartext att skolan och dagiset i byn skall kunna få sina varor levererade av den lokala affären. På så sätt ökar omsättningen och därigenom också affärens möjlighet att klara ekonomin. I slutändan beror dock affärens framtidsutsikter mest på det egna kundunderlagets köptrohet.

Centrumbildningar. Vi kommer att avsätta pengar för att skapa naturliga centrumbildningar som stärker den enskilda byns identitet och som kan fungera som ett torg, en mötesplats, en park med mera för byns innevånare. Detta arbete kommer att ske i ett antal byar i nära samverkan med respektive by.

Lägenheter. Vi kommer att stimulera tillkomsten av fler lägenheter i byarna, gärna i form av seniorboende. På så sätt kan äldre människor sälja sina hus till yngre familjer, men ändå bo kvar i byn och behålla sitt sociala nätverk och sin trygghet

Gång- och cykelvägar. Hälften av de investeringsmedel som vi avsätter till nya gång- och cykelvägar ska styras till våra byar. Detta för att framförallt förbättra säkerheten för barn som ska ta sig till och från skolan.

Landsbygdsutvecklare. Vi kommer också att se till att utvecklingsavdelningen inom kommunen får en fast tjänst som landsbygdsutvecklare med fokus på att tillsammans med byaforum och andra föreningar utveckla landsbygden.



Detta är några konkreta satsningar vi socialdemokrater vill göra på landsbygden den kommande mandatperioden, om vi får förtroendet att leda kommunen. Tillsammans, stad och land ihop, kan vi stärka Piteås konkurrenskraft! Och göra Piteå bättre att leva i.

Läs mer om