S sviker landsbygden

Piteå2013-11-26 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har då vandringen om skolstrukturen i Piteå snart nått upp till beslut i kommunfullmäktige, KF. När medborgarna som bäst förbereder julhögtiden, ska kommunens högst beslutande organ den 16 december ta ställning till en plan för attraktiv skola och en attraktiv förskola . En plan som kommer att få långtgående konsekvenser för hela kommunen.

Insändare från det ledande S-partiet beskriver mångordigt hur fantastisk skolan ska bli med den nya modellen. Om konsekvenser för de områden som i första hand drabbas, nämns inte ett ord. Tre byar kommer inom kort att stå utan den grundläggande servicen som en skola utgör. Inte för att skolorna fungerar dåligt eller uppvisar svårigheter att hålla kompetent personal. Inte heller för att eleverna skulle ha särskilt stora problem eller svårigheter.

Tvärtom; elevernas resultat och trivsel utgör själva sinnebilden för en attraktiv skola. En skola som många barnfamiljer önskar för sina barn, nära hemmet i en miljö som inbjuder till fri lek och naturupplevelser.

Varför ska denna välfungerande struktur slås i spillror? Jo, anledningen är helt enkelt den, att Socialdemokraterna i Piteå anser att en bra skola ska ha ett visst antal elever per stadie och det når dessa skolor inte upp till. Någon bevisning i form av forskning som pekar på att ett sådant samband existerar, har inte kunnat presenteras tillämpligt på Pitenivå. Det handlar alltså om antaganden som resulterar i ännu en egenhändigt ihopsnickrad Pitemodell.

Underlaget till beslutet är skrämmande enkel. En skolstrukturutredning är gjord men någon genomgripande konsekvensanalys har inte gjorts. Många frågor om hur kommunens framtida skatteintäkter och kostnader påverkas, står därför obesvarade; Gör beslutet att det blir lättare eller svårare att leva på landsbygden? Hur påverkas viljan till inflyttning i berörda områden? Minskar/ökar därmed möjligheterna att nå målet 43 000 invånare i kommunen? Hur påverkas arbetskraftsförsörjningen i befintlig näringsverksamhet? Hur påverkas nyföretagandet? Hur påverkas den enskilda människan i berörda områden? Ökar andra kommunala kostnader till följd av denna bristande kommunala service?

Centerpartiet ser till helheten. Då går det inte att isolera skolstrukturfrågan från den övriga samhällsutvecklingen. Det beslut som tas om skolstrukturen i KF, leder till att man överlåter åt en kommunal nämnd, Utbildningsnämnden, att besluta om den fortsatta avvecklingen av landsbygden. Det tycker vi är fel. Trots att ett översiktsplanearbete pågår och att ett arbete med en landsbygdsstrategi inletts, väljer majoritetspartiet att föregripa detta arbete. I stället för att invänta resultatet av detta, väljer man redan nu tydligt bort landsbygden i Piteå kommun.

Centerpartiet vill i stället ha en vision för landsbygden som verkligen visar vad vi vill med landsbygden på lång sikt.

Att som politiker den 16 december ta beslut på en så undermålig utredning medför ett mycket tungt ansvar. Den/de politiker som väljer att bifalla förslaget med skygglappar på för övriga konsekvenser, måste också hållas som direkt ansvarig för att landsbygden överges.

Läs mer om