Debatten om LOV, Lagen om valfrihetssystem, har debatterats väldigt mycket den senaste tiden, inte minst i riksdagen. Men frågan har nu även kommit upp på agendan i Piteås kommunfullmäktige. Vad handlar då denna lag om, vet jag att många tänker. I vanlig ordning så svänger sig politiker med olika uttryck och förkortningar och utgår från att de människor som politikerna ska företräda känner till alla begrepp och politikeruttryck.
LOV, lagen om valfrihetssystem, tillkom 2008 och är ett regelverk som beskriver hur man kan ge alla människor – vårdtagare – olika alternativ och leverantörer (utförare) när det gäller vård och omsorg genom att konkurrensutsätta kommunala verksamheter. Oftast handlar det om tjänster inom hemtjänst och äldreomsorg. Tidigare har det varit enbart kommuner och landsting som har bedrivit den typen av tjänster, vilket kortfattat innebär att det är politiker och kommunala tjänstemän som har bestämt vad som ska finnas, var det ska finnas och hur det ska utföras. Det är för mig obegripligt hur man kan tro att politiker och tunga kommunala organisationer ska veta hur man bäst gör detta, med bästa kvalitet och resultat och för vårdtagarens bästa. Jag tycker däremot att vi ser alltför ofta hur det inte fungerar inom dessa områden, inte minst i vår egen kommun.
Nu finns alltså denna lag, LOV, som är frivillig för varje kommun och landsting att tillämpa. De kommuner som har tillämpat detta har gjort det med goda resultat. Men hur är det i Piteå då? Här är det tvärstopp! Vänstern och Socialdemokraterna vill knappt ens prata om detta i fullmäktige och andra forum, än mindre införa LOV. Man anser tydligen att det är Brith Fäldt, Peter Roslund och Helena Stenberg som bäst vet vad du och jag ska ha för vård när vi blir gamla och vilken typ av hemtjänst vi ska få.
Du och jag som medborgare ska alltså inte kunna välja den som är bäst och som passar just våra behov på bästa sätt. I mina ögon är det inte demokrati och definitivt inte valfrihet för den enskilda människan.
Att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter inom dessa områden skulle ge invånarna i Piteå inte bara en större valfrihet utan även större inflytande på hur hemtjänsten och äldreomsorgen ska fungera. Det skulle också ge privata näringsidkare, entreprenörer, en chans att utveckla företag som tidigare bara har varit kommunerna förbehållet. Lönerna för personal inom omsorgen skulle med största sannolikhet gå upp till acceptabla nivåer, arbetsförhållande skulle säkerligen bli bättre och framförallt så skulle vi vanliga medborgare få en vård som mer motsvarar våra krav och förväntningar. Skulle det visa sig att vi inte är nöjda med det vi får, då skulle vi kunna byta till ett annat boende med annan inriktning, annan hemtjänst med annat utbud och så vidare. Det går inte i dag eftersom vänsterpartierna har bestämt att vi inte ska få göra det valet, att vården inte ska utvecklas och anpassas efter vårdtagarna, utan det ska vara som det alltid har varit. Basta!
Jag, och mitt parti Moderaterna, kommer att göra vad vi kan för att försöka få de röda partierna att inse detta även i Piteå och målet är att under denna mandatperiod införa LOV, det vill säga valfrihet åt kommunens invånare. Om det inte går så har ju invånarna i Piteå kommun alltid möjlighet att visa vad man tycker om den saken nästa gång det blir val.