Rådslag om Norrbotniabanan och Medborgarpaneler

Piteå2006-08-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Demokrati måste ständigt försvaras och utvecklas. Det är en av de viktigaste uppgifterna för oss politiker. I Piteå har väljarna gett oss socialdemokrater mandat att med egen majoritet leda vår kommun. I vissa insändare beskrivs den egna majoriteten, med grova anspelningar som att vi lever i en enpartistat, kinakommunism, diktatur med mera.

Det må ses som ett desperat inslag i valrörelsen. För trots den egna majoriteten har vi socialdemokrater under de senaste mandatperioderna vinnlagt oss om att finna breda lösningar på olika frågor över partigränserna. Vi tror att piteborna vill ha det så och att utvecklingen i Piteå mår bäst av det. Det innebär inte att alla får som man vill. I en demokrati handlar det om att lyssna, diskutera och komma fram till gemensamma lösningar.



Faktum är att under den senaste mandatperioden är det enbart i en fråga som vi socialdemokrater använt den egna majoriteten för att få igenom ett förslag i fullmäktige. Det handlade om den fantastiskt viktiga frågan om när kommunfullmäktiges sammanträden skall börja, klockan 09.00 eller klockan 13.00. I alla andra frågor har vi alltid ett eller flera andra partier med oss då fullmäktige tar sitt beslut. I de allra flesta frågor är vi faktiskt helt överens över partigränserna. Vi kommer att fortsätta arbeta på det sättet, om väljarna ger oss fortsatt förtroende att leda kommunen - breda uppgörelser till fromma för utvecklingen i Piteå.



I Piteå har vi under de senaste valperioderna utvecklat den lokala demokratin på flera sätt:

 Öppna sammanträden.

 Möjlighet lämna medborgarförslag.

 Alla partier, oavsett antal mandat, har tillträde till budgetberedningar, bokslutsberedningar och direktivberedningar.

 Regelbundna träffar med alla gruppledare för de lokala parterna för att diskutera aktuella frågor.

 Breda rådslag i frågor som rör Piteås framtid.

 Öppen process då översiktsplanerna för Piteå utarbetas med öppna möten ute i bygderna, rådslag, remisser mm så att alla medborgare fått chans att framföra sin åsikt.

 Möjlighet att via Internet lämna synpunkter i ett stort antal frågor.

 Genomfört den så kallade Framtidsbutiken under en sommar med möjlighet för medborgare få information, diskutera och ge förslag.

 Vi har infört den så kallade synpunkten, där medborgare kan komma med ideer, klagomål med mera.

 Vi har brukarinflytande i olika former, i skolråd, Pensionärsråd, handikappråd med mera.

 Påbörjat utveckla former för dialog med ortens företagare via bland annat "Vardagsrummet".

 Satsningar där ungas synpunkter fångas upp och där de via olika projekt kan påverka sin egen vardag.

 Och så vidare ...



Nu vill vi gå vidare i utvecklingen av den lokala demokratin. Norrbotniabanans dragning genom Piteå är en viktig fråga där vi vill genomföra rådslag under hösten/vintern i form av studiecirklar, föreläsningar, hearings, studiebesök med mera.

Vi vill också genomföra en medborgarpanel, där ett statistiskt, men slumpmässigt, urval av Pitebor under en period får chansen att komma med synpunkter på olika förlag som är aktuella. Därefter byter man grupp så att fler pitebor får möjlighet medverka. På så sätt får medborgarna ytterligare ett verktyg att påverka den förda politiken.

Men demokratin får inte institutionaliseras, så att det är enbart kommunen som skall stå för det demokratiska arbetet. En demokratis själ bygger framför allt på aktiva partier och aktiva politiker. Det är ur kontakten med medborgarna, dialogen, mötet på arbetsplatsen, i bostadsområdet, i föreningen som vi politiker får vår energi.



Vi socialdemokrater har under åren anordnat ett antal öppna möten i viktiga frågor, stora som små. Vi lovar att bli ännu aktivare med dessa möten kommande mandatperiod. För det är enbart i mötet med medborgaren som vi kan forma en politik som gagnar en utveckling som de flesta pitebor kan känna stolthet över.

Läs mer om