Piteå skall få en skolmat i toppklass

Piteå2009-11-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Debatten runt skolmaten har varit hård, vi har dock försökt att ha större öron än mun i debatten. Vi har försökt lyssna in vilka problem man upplever runt matserveringen i skolan. Både i samtal med barn och föräldrar, via synpunken och på till exempel Facebook. Som föräldrar får vi även dagliga rapporter om matens brister och förtjänster. Även om många är kritiska upplever vi ändå att vi har ett stöd i våra tankar hur vi ska komma till rätta med problemen.
Satsningen på vegetarisk mat har inte slagit väl ut, vi har fått in mängder med klagomål och synpunkter, dels på enskilda rätter men även på konceptet med vegetarisk mat i helhet. Vi vet dock att personalen jobbar hårt och försöker anpassa de vegetariska rätterna så de ska passa "den stora massan", och inte bara de som själva valt att äta helt vegetariskt. Rätter som fått ett dåligt mottagande har under året byts ut. Vi har även under året granskat de enkäter och undersökningar som gjorts gällande skolmat och ser även där att siffrorna för nöjdhet och att man äter i skolmatsalarna har haft en nedåtgående trend sedan ett antal år tillbaka.

Detta är givetvis väldigt alarmerande och utifrån det har vi initierat att matorganisationen skall ta fram en handlingsplan där man ser på helheten runt skolrestaurangerna och vad vi kan göra för att vända trenden. Det innefattar en analys av verksamheten, konkreta åtgärder men även en tydligare vision för vad vi vill med skolrestaurangerna i framtiden.
Utan att lova något kan vi säga att några punkter man kommer titta mer ordentligt på är givetvis den vegetariska maten, både till frekvens och kvalité. Servering av lättprodukter är en annan punkt som kommer att ses över. Men det handlar även om restaurangmiljön, grundutbud av rätter och tillbehör, tider för servering, personalens möjligheter att tillfredsställa sina kunder med mera. De synpunkter som inkommit beaktas i detta arbete.

När debatten går är det lätt att situationen överdrivs och myter kommer i dagen. Vi skulle därför vilja bemöta vissa av de påståenden som framkommit. En klar majoritet (över 70 procent) av maten som tillagas i Piteå kommuns kök tillagas från grunden, visst det finns en del hel- och halvfabrikat, till exempel potatisburgare och plättar.
Av de åsikter som kommit oss till del hittills är dock inte dessa rätter som upplevs ha kvalitetsproblem. Eftersom den mesta maten tillagas från grunden hålls även antalet tillsatser (E-nummer) nere och ligger på en låg nivå. Den planerade omorganisationen är i dag endast igång inom Hortlax området, i övrigt är antalet kök och produktionssätt oförändrat. Piteå kommun satsar mer än genomsnittskommunen på skolmat, varje portion har en snitt kostnad på drygt 35 kronor varav cirka 10 kronor går till livsmedel och under 1 krona till administration.
Skälet till att vi påpekar detta är inte att vi desperat vill försvara allt, de brister som finns ska identifieras och åtgärdas. Däremot är risken stor att vi börjar jaga väderkvarnar om vi inte håller oss till verkligheten och låter debatten styras av missförstånd.

Även om matorganisationens viktigaste mål är att tillaga god och näringsriktig mat, får vi inte glömma vårt ansvar för kommande generationer. Därför kommer ambitionen vara att matorganisationen även i fortsättningen skall sträva efter, och få möjlighet, att göra de rätta miljövalen.
Detta kommer dock inte att ske i ett slag och vi har mycket att jobba med och ta hänsyn till för att göra rätt hälso- och miljöval. Transporter och närproducerat är en aspekt, egen produktionsmöjlighet, ekonomi, rätters popularitet, näringsvärden med mera är andra värden som måste vägas in för att nå en långsiktigt uthållig kommun, även gällande matproduktionen.

Som en hjälp i arbetet med att förbättra skolmaten föreslår Socialdemokraterna att tillskjuta 1,3 miljoner inför 2010 års budget till matorganisationen. Utöver det kommer vi i samband med en omorganisation av måltidservice bygga om och renovera kommunens kök. Detta kommer bland annat att leda till jämnare matkvalité och väsentligt kortare varmhållningstider av maten, vilket är en av de viktigaste faktorerna för välsmakande och näringsriktig mat.
Vår ambition är att Piteå skall ha en skolmat i toppklass som kan avnjutas med gott samvete. I detta arbete behöver vi hjälp av både föräldrar, barn och skolpersonal. Dialogen är ett viktigt verktyg, vi behöver ris men även ros, när maten är bra, för att utveckla verksamheten.
Läs mer om