Syriens invånare har under 17 månader levt i skräck. Under sommaren har våldet tilltagit. Samtidigt har FN:s och Arabförbundets sändebud Kofi Annan sagt upp sig i protest mot omvärldens oförmåga att skapa det tryck som krävs för att Syriens regering och opposition ska samlas kring en fredlig lösning på konflikten. Ryssland och Kina har fått välförtjänt kritik för att man har motsatt sig vapenembargo och andra sanktioner mot den syriska regimen. Samtidigt borde övriga länder i FN:s säkerhetsråd - och i medlemskretsen i övrigt - kunna sätta större press dels på Syrien, dels på Ryssland och Kina. Här har USA och EU en nyckelroll.
I en allvarlig situation som den som råder i Syrien kan FN:s generalförsamling, med samtliga medlemsländer representerade, i enlighet med principen Uniting for peace ta över när säkerhetsrådet är handlingsförlamat. Det är hög tid att EU-länderna inklusive Sverige tar sådana initiativ.
Att generalförsamlingen tar över uppgifter som normalt åligger säkerhetsrådet är inte okontroversiellt. I flera medlemsländer finns ett motstånd mot att värna mänsklig säkerhet inom suveräna stater trots tidigare överenskommelser om att det finns en skyldighet att skydda civila när regeringar inte kan eller vill göra det. Ändå är det den väg som FN måste gå i det rådande läget. Att involvera flera länder i regionen - till exempel Iran som hittills har utestängts från samtal - är en ytterligare förutsättning för handlingskraft och varaktiga överenskommelser.
Förenta Nationerna har sedan det syriska folkets resning i mars 2011 vidtagit en rad åtgärder. Diplomatiska kontakter och besök i området av FN-chefen och andra höga FN-tjänstemän, samarbete med Arabförbundet, behandling i generalförsamlingen, en FN-observatörsstyrka och Kofi Annans uppdrag är några exempel. Världsorganisationens företrädare har dessvärre hela tiden arbetat i motvind.
Att FN:s medlemsländer intar en mer konstruktiv inställning är viktigt för både det syriska folket och för världsorganisationen. Det är ohållbart att personer som Kofi Annan och befälhavaren för FN:s övervakningsstyrka Robert Mood känner sig tvingade att lämna sina poster på grund av att medlemsländerna inte uppfyller sina åtaganden.
I ett läge då säkerhetsrådet har abdikerat i Syrien står hoppet till FN:s generalförsamling som den 3 augusti antog en resolution om konflikten. Församlingen kräver att parterna i Syrien förbinder sig att stoppa våldet som sliter itu landet och kritiserar i starka ordalag säkerhetsrådets oförmåga att enas om sanktioner. Sverige bör i samma anda tillsammans med EU och USA och inom ramen för Uniting for peace ta initiativ till nya åtgärder som kan ge hopp om fred och stabilitet åt människorna i Syrien.